avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1290 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general taxa de participare la licitatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

taxa de participare la licitatie

am platit o taxa de participare la licitatie ,licitatie pe care am castigat-o.imi puteti spune va rog,cum o inregistrez in contab.?banca pe credit cu ce cont?si acel cont cum se inchide?oare societatea respectiva care a facut licitatia treb.sa-mi dea factura pt.aceasta suma?multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ion g , utilizator 09:56, 21 Decembrie 2009
dupa ce se semneaza contractul pt lucrarea/serviciile ce se vor executa conform ofertei si caietului de sarcini, acei bani va vor fi restituiti (este o garantie de participare la licitatie).

Achizitionarea caietului de sarcini: (este un consumabil)
604 = 401
Garantia de participare la licitatie:
2678 analitic distinct = 401 (daca am factura)
2678 = 5121/5311 daca am OP sau chitanta.
in situatia in care treb.sa-i primesc inapoi(banii)atunci nu mai are rost factura pt.ca inregistrind factura nu vad cu ce se inchide ct.2678.adica:
2678=401
401=5121
fara factura ,atunci cand primesc banii inchid 2678.
multumesc.
Pentru contravaloarea garantiei de participare nu se va intocmi nici o factura. Inregistrarea se face doar in baza documentului de plata si a caietului de sarcini (sau orice alt contract ori document care sa ateste faptul ca ati platit o garantie)

Inregistrarea se face in contab si in functie de valoarea garantiei sau durata licitatiei.

De regula intr-un cont de imobilizari se opereaza o garantie pe termen lung (peste un an obligatoriu) si cu o valoare de peste 1800 RON, cum ar fi cea de buna executie, care este retinuta in cazul contructiilor si pana la 3 ani de la plata sau retinerea ei.

O garantie pe termen scurt poate fi operata si in contul de debitori diversi.
Unde eu si recomand sa faceti
ion g : chitanta / OP sunt suficiente fiind documente justificative si este ok cum ati spus la final .

Coss55 ma uimesti efectiv , practici astfel cum spui ?

Inregistrarea se face in contab si in functie de valoarea garantiei sau durata licitatiei.

De regula intr-un cont de imobilizari se opereaza o garantie pe termen lung (peste un an obligatoriu) si cu o valoare de peste 1800 RON, cum ar fi cea de buna executie, care este retinuta in cazul contructiilor si pana la 3 ani de la plata sau retinerea ei.

O garantie pe termen scurt poate fi operata si in contul de debitori diversi.

Ne prezinti efectiv inregistrarile si contul aferent imobilizarii ?
alcibiade a scris:

Coss55 ma uimesti efectiv , practici astfel cum spui ?
............................................................
Ne prezinti efectiv inregistrarile si contul aferent imobilizarii ?

Haide sa dam deoparte ironia ca nu ne face mai destepti, nici macar mai intelegatori..., mai ales cand totul este de "neinteles" pentru unii...

Desi inca cred ca se intelege destul de clar ceea ce au scris colegii mai sus cu privire la contul de imobilizari, nu stiu ce nu-i de inteles.

In contabilitatea participantului la licitatie:
a) garantie TS sub 1800 RON
- plata garantiei: 461=5121
- incasarea garantiei 5121=461
b) garantie TL peste 1800RON
- plata garantiei 2678=5121
- incasarea ei 5121=2678

In contabilitatea celui care efectueaza licitatia:
a) garantie TS sub 1800 RON
- incasarea garantiei 5121=462
- restituirea ei 462=5121
b) garantie TL peste 1800RON
- incasarea garantiei 5121=167
- restituirea ei 167=5121

Am mentionat de garantii de buna executie, in cazul lor in locul contului 5121 poate fi 4111 sau respectiv 404 (pt. beneficiar) retinandu-se astfel din valoarea facturii.

Limitele date sunt intradevar orientative, pentru ca ele au efect pentru mijloacele fixe (imobilizarilor corporale) dar Legea Contabilitatii ne obliga sa tinem cont de durata acestora, asa ca partea cu "o durata mai mare de un" an ramane batuta in cuie.

Sugerez sa ne orientam si dupa limita valorica pentru a ar fi hazliu sa punem o garantie de 500RON in imobilizari financiare..., nu crezi? Dar si una de 2000RON sa stea in debitori diversi. Crezi ca ai mai sti vreodata ca e pe TL?

Alte discuții în legătură

Garanție de participare și garanție de bună execuție: care este diferența dintre ele și care sunt operațiile contabile care se fac la plata din cont? ionela11 ionela11 Buna ziua, Care este diferenta intre garantia de participare la o licitatie si garantia de buna executie? Care sunt operatiile contabile care se fac la ... (vezi toată discuția)
Garantii prestari servicii crystyna2000 crystyna2000 [b]situatie[/b]: se emite factura pentru prestari servicii 1000 ron + 240 ron TVA Conform contractului , la efectuarea platii, se retine garantie 10% din ... (vezi toată discuția)
Inregistrare garantie Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu Buna ziua! va rog sa ma ajutati cum sa inregistrez in contabilitate o garantie aferenta unui contract de inchiriere apartament, proprietarul este pers. ... (vezi toată discuția)