Raspunsul /raspunsurile la topicul propus nu este/nu sunt simple:
1. Problema nu este doar in BU. Se manifesta peste tot, acolo unde cei care s-au angajat sa presteze aceasta activitate, nu-si fac treaba ca lumea, acolo unde retelele de energie termica sunt vechi de cand lumea, acolo unde investitiile in tot ceea ce inseamna producerea de energie termica pentru incalzirea locuintelor si prepararea apei calde - sunt de-a dreptul nesemnificative.
Sigur, ca intr-un oras ca Bucurestiul, unde retelele de energie termica sun cotate la nivel de sute de kilometri si vechime considerabila, este aproape normal ca acestea sa nu poata satisface nevoile consumatorilor.
Intrebare: pe vremea regretatului, mai tineti minte, era mai bine? Care era calitatea incalzirii locuintelor, cum era apa calda menajera? In mod sigur, era muuult mai bine ! Retelele nu erau vechi, izolarea conductelor era mai buna, termocentralele, relativ noi, functionau la parametri inalti, combustibilul nu mai incapea prin depozite, gazele naturale ieftine... Ei, ce avem acum ?
2. Marea majoritate a punctelor termice din cartiere au fost modernizate /automatizate, insa 'geaba modernizare daca nu bagi in punctul termic energie termica de calitate si in cantitate sa satisfaca cererea;
3. Instalatiile termice din blocuri, cu o vechime de 30-40 ani sau mai mult, ar fi trebuit de de ani buni inlocuite. Ati auzit de asa ceva, adica o actiune de amploare, nu schimbarea unui cot de teva colmatat ? Mai discutam de calorifere?
4. Unde mai sunt caloriferele care incalzeau casa scarii? Oare au fost prosti proiectantii care au prevazut ca si casa scarii sa fie incalzita?
5. Apa calda menajera - preparata in punctele termice, trebuie sa plece spre consumatori cu 50-55 grade Celsius pentru ca acestia sa simta ca este apa calda, insa de cele mai multe ori, acest lucru nu se intampla pentru ca nici punctul termic nu este alimentat cu agent termic de calitate. Mai pune si tevile de prin subsoluri, neizolate si uneori colmatate si cand deschizi robinetul, constati o apa calaie, daca nu chiar rece.
La nivelul scarilor de bloc ar trebui facute modificari in sensul unei instalatii de recirculare in asa fel incat prin instalatie sa circule permanent apa fierbinte, de la parter pana la ultimul nivel, astfel incat, atunci cand deschizi robinetul de apa calda, indiferent de etaj, in maximum 10 secunde sa ai apa calda de calitate... Sigur, aceste lucruri presupun costuri suplimentare, dar pana la urma noi dorim sa avem servicii de calitate, nu?
........................................
Ar mai fi...
Raspuns la intrebarile punctuale:
- dumneavoastra personal nu puteti actiona in justitie un furnizor, dar asociatiile de proprietari, semnatarele contractelor de furnizare a utilitatilor, probabil da, dar cine va garanteaza ca o instanta din RO o sa va de-a dreptate? Uitati-va bine la clauzele contractuale si vedeti ce puteti face, inainte de a merge in instanta;
- ce-a de-a doua intrebare, merge in continuarea cele dintai: vedeti ce prevad clauzele din contractul de furnizare, luati masuri oficiale de masurare a parametrilor de calitate si doar asociatia de proprietari (de fapt dvs. membrii) puteti sa hotarati refuzarea platii unui serviciu necorespunzator;
- daca lucrurile stau asa de prost, eu in locul dvs. mi-as procura un boyler (capacitatea - functie de necesitatile personale, nr. de persoane) si chiar daca, la prima vedere costul prepararii apei cale ar fi usor mai mare, macar aveti satisfactia ca va faceti apa calda la temperatura dorita si atunci cand doriti;
- ce se va intampla cu actualii furnizori de energie termica? pai nimeni nu stie; au peste 30 de ani de balacareli, toti dau vina pe altii, iar pagubasii suntem noi, da?
Cu stima A.G.
Nu va faceti griji,este problema la nivelul mai multor zone din tara
Teoretic se poate actiona CMTB dar,practic demersul este sortit esecului,deoarece acestia vor declina responsabilitatea in sarcina regiilor din subordine,vor invoca lipsa infrastructurii