Bună ziua, pe data de 1 februarie mi s a deschis contractul de munca la o firma de jocuri de noroc (slot uri),venind din concediu creștere copil. Pe data de 19 iulie, după programul de lucru am fost la spital având dureri de burta și spate, unde mi s a spus ca sunt insarcinata. Am înștiințat angajatorul în scris, urmând ca la câteva zile sa mi se dea concediu medical din cauza sarcinii. Problema ar fi următoarea :în luna februarie am avut un jucător care juca doar în bancnote de 200 de lei, la un anumit aparat. Acel aparat a fost modificat de către alt angajat al firmei, ca bancnota de 200 de lei sa fie înregistrată ca fiind una de 500 lei. Jucătorul a avut "câștig" de aproximativ 2000 lei. Acum angajatorul nu dorește sa îmi mai plătească ultima luna lucrata, pentru faptul ca eu sunt vinovata,si trebuie sa achit acea suma. Eu nu pot vedea mereu ce bani introduc jucătorii, betul în care se joaca, pentru ca "supravegherea se face de la distanta" (conform contractului de munca). Exista vreo șansă de a-mi recupera banii? Adaug faptul ca eu nu am primit de la angajator niciun act doveditor la suma pe care trebuie sa o returnez, programul de munca fiind de 11/13 ore de munca.
Va mulțumesc!
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau sesizati ITM-ul.