avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Avem o situație delicată, și anume : ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Avem o situație delicată, și anume : socrul meu ...

Bună ziua,
Avem o situație delicată, și anume : socrul meu a decedat în urmă cu o lună, la succesiune participă soacra mea, soția sa, și cei doi copii ai socrului dintr-o căsnicie anterioară. Datorită faptului că copii lui își vor acum partea care li se cuvine in urma partajului suntem nevoiți eu și soția mea care este doar fata soției defunctului (tatăl natural al soției fiind decedat de 40 de ani) să le dăm noi ceea ce li se cuvine succesorilor cu scopul de a putea locui soacra mea mai departe în apartament in care de altfel locuiește de mai bine de 30 de ani. Din păcate ei nu vor să accepte oferta pe care le-am făcut-o pentru bunurile care fac obiectul masei succesorale : un apartament de 2 cam, de 50 mp, situat în Sibiu, în zona periferică, vechi de peste 50 de ani, semidecomandat, la etajul 4 din 4, o mașină Opel Astra 2005, respectiv o sumă modica de bani aflată pe un cont pe care primea socrul meu pensia, și anume 3200 de lei intrați retroactiv ca urmare a recalculării pensiei pe lunile anterioare decesului. Le-am oferit 17000 de euro pe apartament plus ceea ce li se cuvine de pe cont și de la mașină în urma vânzării. Ei acceptă cei 17000 și ceea ce li se cuvine de pe cont doar dacă le dăm cheile mașinii.
Întrebare : în cazul în care se ajunge la succesiune în justiție, dacă pe durata procesului soacra mea, care fiind în vârstă de aproape 75 de ani și cu o stare de sănătate și un psihic nu tocmai bune, decedează cum va fi atribuită masa succesorală între copii socrului și soția mea care e doar fata soacrei mele ?
Menționez că pe parcursul timpului doar noi i-am ajutat pe socrii mei, și anume :
- o dacia cadou
- centrala termică în apartament din economia făcută pe o perioadă de 5 luni in care au stat pe cheltuiala noastră la noi in germania timp în care și-au economisit pensiile intrate pe cont în România (6 - 7 sute de euro lunar)
- opelul Astra cumpărat parțial din economia făcută în aceleași condiții în alte două luni in care au fost la noi în Germania (perioadă în care i-am dus și într-un sejur la Adriatica în care au vizitat inclusiv Veneția).
- toate televizoarele color pe care le-au avut sau le mai au în casă sunt primite cadou (inclusiv unul nou de 55 de inci pe care nu am mai apucat să îl dau și care e in cutie la noi in casă).
De asemenea de menționat că soacra mea este la limita nervilor ei exercitând o presiune de psihică constantă asupra dânsei (au amenințat-o că o dă afară din apartament, că sigilează o cameră, că îi va bagă pe cineva în gazdă, că o să-i ia dobânda la banii care li se cuvin samd).
Menționez că prețul de vânzare recomandat de evaluator (care este rudă cu soția unuia dintre frați și care, cu toate astea i-a spus soacrei mele că regretă că a acceptat să facă evaluarea, mai mult, fiind rude nu i-a luat bani cumnatului meu dar care cu toate astea i-a cerut atât soacrei cât și fratelui său bani pentru evaluare câte 85 de lei, anume câte 1/3 din presupusul preț al evaluării simple - no comment) este de 49200 de euro.
Vă mulțumesc anticipat din suflet pentru răspuns și pentru sugestii de orice natură. Problema e cu atât mai gravă cu cât noi urmează să plecăm în trei zile înapoi în Germania, soacra mea rămânând singură la îndemâna copiilor lui !
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2020
Gabryell10, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 13:54, 5 August 2020
Buna ziua,
Apartamentul este bun comun ( adica a fost cumparat in timpul casatoriei) al socrilor dvs.?
Sotia dvs. a fost infiata de actualul sot al mamei dumneaei, socrul dvs.?
Daca apartamentul este bun comun atunci nu o sa se imparta decat jumatatea ce a apartinut socrului dvs.
Aceasta se imparte intre soacra dvs., careia ii revine o cota ce 1/4 din aceasta, si copii dumnealui, carora le revine restul de 3/4 , la amandoi.
La final soacra dvs. o sa detina 5/8 din tot apartamentul+bunuri si copiii, ambii, 3/8 din apartament si restul de bunuri.

Pentru o evaluare aproximativa a apartamentului puteti apela la grilele notariale.

Daca nu se inteleg pana plecati ii puteti angaja un avocat soacrei dvs. si merge in instanta pentru dezbaterea succesiunii.
Ionut.ion, utilizator
Vă mulțumesc pentru răspuns. Apartamentul este bun comun, dobândit de socrii mei împreună, în timpul căsniciei. Soția nu a fost înfiată de socrul meu, deci procentele - pe care le cunoșteam de altfel - sunt cele pe care le-ați spus. Noi vrem să cumpărăm procentul care li se cuvine doar pentru a putea locui soacra mea mai departe în apartamentul in care locuiește de aproape 40 de ani. Problema este că ei nu vor să accepte ceea ce le-am oferit, ci revendică strict prețul recomandat de evaluator, de 980 lei/mp. plus părțile din suma din cont (inclusiv ultima pensie) și din contravaloarea mașinii. Oferta noastră în negociere era la 910 euro/mp.
Sunt în condițiile astea șanse că în justiție să obțină mai mult decât ceea ce le-am oferit noi (menționez că nici nu suntem parte în succesiune, doar îmi ajut soacra să poată locui mai departe în apartament) lăsând la o parte cheltuielile din justiție care sunt mai mari ? Cui se atribuie aceste cheltuieli cu succesiunea în justiție ? Cine se consideră în acest caz că nu acceptă succesiunea, ei că nu acceptă oferta făcută sau soacra mea care nu acceptă să cumpere procentul la prețul recomandat de evaluator, mai exact la prețul pieței în acest moment ? Mulțumesc mult încă odată !
Gabryell10, utilizator
Cum am spus... Ii puteti angaja un avocat soacrei dvs. si demara dumneaei procedura in instanta.
Detaliile le discutati cu acesta... dumneaei sa ceara atribuirea imobilului in natura su obligarea de plata a unnei sulte, o sa se faca o expertiza/evaluare a imobilului...
Soacrea dvs. poate incheia un contract de intretinere cu dvs., urmand ca la deces apartamentul sa va revina dvs.
Nu mai pierdeti timpul, mai ales daca spuneti ca o sa trebuiasca sa plecati, si luati legatura cu un avocat.

Sau acceptati cerinta copiilor de a le da si masina in schimbul acceptarii ( nu cred ca valoreaza asa mult..) si scapati de tot ce inseamna procesul si cheltuielile ce le implica...

Valoarea sultei o sa se stabilieasca in urma evaluarii
Ionut.ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare dupa succesiune catalinu catalinu Buna ziua, In primul rand imi cer scuze daca subiectul meu a mai fost discutat.... Situatia mea este urmatoarea.... In urma cu aproape 2 ani socrul meu ... (vezi toată discuția)
Succesiune ada969 ada969 Buna ziua. Am avut un mariaj frumos timp de 25 de ani. M-am stabilit in Anglia impreuna cu sotia acum 14 ani si am dubla cetatenie. In urma cu 6 ani mi-a murit ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)