Bună ziua,
Avem o situație delicată, și anume : socrul meu a decedat în urmă cu o lună, la succesiune participă soacra mea, soția sa, și cei doi copii ai socrului dintr-o căsnicie anterioară. Datorită faptului că copii lui își vor acum partea care li se cuvine in urma partajului suntem nevoiți eu și soția mea care este doar fata soției defunctului (tatăl natural al soției fiind decedat de 40 de ani) să le dăm noi ceea ce li se cuvine succesorilor cu scopul de a putea locui soacra mea mai departe în apartament in care de altfel locuiește de mai bine de 30 de ani. Din păcate ei nu vor să accepte oferta pe care le-am făcut-o pentru bunurile care fac obiectul masei succesorale : un apartament de 2 cam, de 50 mp, situat în Sibiu, în zona periferică, vechi de peste 50 de ani, semidecomandat, la etajul 4 din 4, o mașină Opel Astra 2005, respectiv o sumă modica de bani aflată pe un cont pe care primea socrul meu pensia, și anume 3200 de lei intrați retroactiv ca urmare a recalculării pensiei pe lunile anterioare decesului. Le-am oferit 17000 de euro pe apartament plus ceea ce li se cuvine de pe cont și de la mașină în urma vânzării. Ei acceptă cei 17000 și ceea ce li se cuvine de pe cont doar dacă le dăm cheile mașinii.
Întrebare : în cazul în care se ajunge la succesiune în justiție, dacă pe durata procesului soacra mea, care fiind în vârstă de aproape 75 de ani și cu o stare de sănătate și un psihic nu tocmai bune, decedează cum va fi atribuită masa succesorală între copii socrului și soția mea care e doar fata soacrei mele ?
Menționez că pe parcursul timpului doar noi i-am ajutat pe socrii mei, și anume :
- o dacia cadou
- centrala termică în apartament din economia făcută pe o perioadă de 5 luni in care au stat pe cheltuiala noastră la noi in germania timp în care și-au economisit pensiile intrate pe cont în România (6 - 7 sute de euro lunar)
- opelul Astra cumpărat parțial din economia făcută în aceleași condiții în alte două luni in care au fost la noi în Germania (perioadă în care i-am dus și într-un sejur la Adriatica în care au vizitat inclusiv Veneția).
- toate televizoarele color pe care le-au avut sau le mai au în casă sunt primite cadou (inclusiv unul nou de 55 de inci pe care nu am mai apucat să îl dau și care e in cutie la noi in casă).
De asemenea de menționat că soacra mea este la limita nervilor ei exercitând o presiune de psihică constantă asupra dânsei (au amenințat-o că o dă afară din apartament, că sigilează o cameră, că îi va bagă pe cineva în gazdă, că o să-i ia dobânda la banii care li se cuvin samd).
Menționez că prețul de vânzare recomandat de evaluator (care este rudă cu soția unuia dintre frați și care, cu toate astea i-a spus soacrei mele că regretă că a acceptat să facă evaluarea, mai mult, fiind rude nu i-a luat bani cumnatului meu dar care cu toate astea i-a cerut atât soacrei cât și fratelui său bani pentru evaluare câte 85 de lei, anume câte 1/3 din presupusul preț al evaluării simple - no comment) este de 49200 de euro.
Vă mulțumesc anticipat din suflet pentru răspuns și pentru sugestii de orice natură. Problema e cu atât mai gravă cu cât noi urmează să plecăm în trei zile înapoi în Germania, soacra mea rămânând singură la îndemâna copiilor lui !
Cel mai recent răspuns:
Ionut.ion , utilizator
13:54, 5 August 2020