avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate preschimbare apometre, contoare de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate preschimbare apometre, contoare de caldura, contoare de gaz

Buna ziua,

Am si eu o rugaminte la dvs in ceea ce priveste obligativitatea proprietarilor dintr-un bloc de locuinte de a schimba apometrele, repartitoarele de caldura si detectoarele de gaz cu aparate de generatie actuala.

Fac precizarea ca apometrele si repartitoarele au fost montate in 2006, functioneaza corespunzator, iar detectorul de gaze a fost montat in 2018. Niciunul dintre aceste aparate nu au fost supuse vreunei verificari ulterioare anilor in care au fost montate, insa pe motiv de pierderi (apometre in special), comitetul executiv al Asociatiei de locatari impreuna cu Presedintele au votat in unanimitate schimbarea acestor aparate.

Am discutat cu Presedintele care sustine ca nu exista cadru legal de verificare a functionalitatii acestor apartamente in fiecare aparatament, drept urmare nu il intereseaza care functioneaza si care nu, drept urmare s-a decis preschimbarea lor.

Personal, consider un abuz din partea conducerii Asociatiei de locatari care decide in numele tuturor locatarilor, pe banii acestora, aceste schimbari.

In ceea ce priveste detectorul de gaze, contractul cu firma respectiva a fost incheiat in 2018 si conform termenilor contractuali semnati de Presedinte, aparatele se schimba la 2 ani. Pana la expirarea celor 2 ani, pe motiv ca a survenit o defectiune intr-unul din aparatamente in timpul starii de urgenta, firma respectiva a facut “verificarea sistemului” (pe hartie, pt ca nu a intrat decat in aparatamentul cu pricina), iar Presedintele a achizitionat detectoarele de gaz pt toate apartamentele (care cf contract, urma sa fie achiziotionate in oct 2020 - la 2 ani de la incheierea contractului), nu au fost montate pe motiv de pandemie, dar trebuie platite de fiecare aparatament.

Va rog sa ma ajutati cu un cadru legislativ pentru aceste decizii, pe care recunosc, nu le gasesc deloc transparente.

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 6 August 2020
Milady09, utilizator
Cel mai recent răspuns: Milady09 , utilizator 16:17, 6 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bineinteles ca este un abuz, apometrele si detectoarele de gaz sunt proprietate individuala. Nici macar Adunarea Generala nu poate decide decit in probleme de proprietate comuna.

Este exclus ca sa decida in aceste probleme CEx si presedintele de asociatie.
Legea este 196/2018 :
[ link extern ]
Buna ziua,
Sfatul meu este sa luati legatura cu firme ce pot face verificarea apometrelor, repartitoarelor si senzorului de gaz si daca acestea constata ca sunt in buna stare de functionare sa prezentati copii ale pv. de verificare conducerii asociatiei.
Firmele ce vor face evaluarea trebuie sa fie avizate in acest sens si agreate de producatorii aparatelor.
Plus ca mereu vor exista diferente intre consumul inregistarat de contorul general si cele din locuinte datorita claselor de precizie diferite ( sa nu mai spun ca unii dau un consum mai mic...).

Eu am centrala la casa si am senzorul de gaz de cand am montat centrala ( acum vreo 5 ani) si nu a venit nimeni sa mi spuna ca trebuie schimbat atat timp cat se afla in perioada de functionare recomandata de producator si a fost verificat o data cu instalatia de gaz si centrala si totul a fost ok.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2020
Ionut.ion, utilizator
Sfatul meu e sa aleaga alt CEx. Presupun ca cei de acum sunt mina-n mina cu cei ce vor aduce echipamentele. Oricum ce au decis membrii CEx nu e legal.
Am sunat la firme din Bucuresti care fac verificari pentru astfel de aparate. Pentru ca sunt din 2006, nicio firma nu doreste sa faca astfel de verificari, ci mi-au sugerat ca singura varianta montarea altora noi.

Pe de alta parte, mi-au explicat ca nu imi pot monta un alt tip de contoare fata de cel pe care il va hotari 80% din proprietari. Adica daca ei vor cu citire radio, cele mai scumpe, eu nu imi pot monta clasice, cu citire individuala, chiar daca sunt omologate etc.

Eu nu mai inteleg nimic. Cum poate a Administratie a unui bloc sa decida cati bani trebuie sa scot eu din buzunar pentru niste aparate montate la mine in casa?!

Pot sa nu imi montez noile aparate si sa trec la plata la pausal? Chiar ma irita aceasta situatie in care sunt prostita in fata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunteti obligata la asa ceva. Nici cu 80%. Hotaririle AG nu pot avea ca obiect proprietatea individuala. Astea sunt afaceri intre firme si vatafi de bloc, ce profita de necunoasterea legii.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Contract facut de administrator pt instalarea de detectoare de gaze AdrianaMorosan AdrianaMorosan Administratorul a facut un contract cu o firma (in valoare de cel putin 9000 euro) si obliga pe locatari sa-si instaleze detector de gaze la pretul de 370 lei ... (vezi toată discuția)
Detectoare wireless de gaze buna ziua, am o problema cu presedintele blocului in care locuiesc ... lgsanda lgsanda Buna ziua, Am o problema cu Presedintele blocului in care locuiesc din Bucuresti. El ma obliga sa platesc instalarea unui nou detector de gaze wireless si ... (vezi toată discuția)