Am venit si eu cu întrebare pentru ca deja sunt terorizată de vecinii in vârstă de la blocul nostru si de la blocul vecin. Dat fiind faptul ca locuim pe litoral si in aceasta perioadă este extrem de aglomerat peste tot, eu împreună cu două familii de la blocul vecin, am hotărât sa scoatem copii sa se joace "la scara" pentru a evita mulțimile. Am pus ghilimele pentru ca impropriu spus "la scara", ci pe trotuarul din fața blocurilor unde locuim. De obicei, iesim de la ora 18:00 pana la 21:00, max. 21:30. Printre activitățile copiilor se numără jocurile copilăriei ( Ursul doarme si viseaza, Prinselea, De-a v-ati ascunselea, etc.). Suntem acuzați de către doi dintre vecini ca facem gălăgie. Gălăgia constă in zumzete de copii, râsete, ocazionale plansete care nu depasesc decibelii admiși. Am cautat temei legal prin care sa le explic ca ceea facem nu încălca nicio lege si am gasit doar legea 192/2019. Voiam sa va întreb daca ceea ce am gasit este suficient sau daca mai exista vreo lege care stipulează altceva, dandu-le câștig de cauza. Va multumesc anticipat.
Legea 61/91 republicata
art 2 Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
art 3
(1) Contravențiile prevăzute la art. 2 se sancționează după cum urmează:
b) cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevăzute la pct. 1), 12), 16), 24), 25) și 28);
deci daca va face plangere, riscati sa fiti amendati. Conteaza si imprejurarile.. cat de mare e harmalaia, ora.. etc
Va mulțumesc pentru raspuns. Găsisem si eu acest articol dar nu stiam sigur daca se aplica. Cu privire la "larma", stiam ca exista un anumit "volum" admisibil pe care nu cred ca il depasesc copiii, mai ales ca sunt respectate orele de linistite. Voiam sa stiu daca exista vreo lege care sa protejeze trei copii intre 4-6 ani sa se joace si sa isi trăiască copilăria fara ca parintii sa fie sancționați, daca aceștia respecta orele de linisite si un nivel decent de zgomot. Mulțumesc frumos.
legea bunului simt, si de o parte si de alta.
jucati-va in continuare acolo daca nu e parc in apropiere si ignorati-i pe batrani. Daca cheama politia, nu e obligatoriu sa fiti sanctionati, nu e intampla nimic daca volumul e redus.