avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Am si eu nevoie de niste informatii, daca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Am si eu nevoie de niste informatii, daca se poate, ...

Buna ziua,

Am si eu nevoie de niste informatii, daca se poate, cu privire la administratorul de condominii, conform prevederilor legii 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor:

Blocul/imobilul unde locuiesc, are infiintata asociatie de proprietari, inregistrata la judecatorie.
Aceasta asociatie trebuie sa detina un administrator de condominii in temeiul legii 196/2018. Problema consta in faptul ca, acest administrator NU are un contract de munca/colaborare cu aceasta asociatie de proprietari, dar, el a incasat o remuneratie lunara de la acesta asociatie.
In urma unei sesizari la ANAF, prin care s-a solicitat verificarea legitimitatii activitatii intreprinse de acest administrator, functionarii publici ai acestei intitutii fiscale, au amendat asociatia, cat si presedintele de asociatie, precum ca nu i-au platit contributiile la stat, pentru serviciile oferite.
Nelamurirea mea este urmatoarea:

1) Cum poate sa-i plateasca contributii la stat asociatia, atat timp cat el nu are un temei legal cu aceasta?!
2) Avand in vedere ca, acest administrator a incasat constant (lunar, timp de minim 2 ani) aceasta remuneratie si nu a platit impozit pe venit catre ANAF, cat si pe asigurari sociale, poate fi incadrat la infractiune de evaziune fiscala, in conformitate cu prevederile art. 9 lit. a din legea 241/2005?
3) In acelasi timp, intruneste elementele constitutive sub aspectul infractiunii de inselaciune (in forma continuata) conform art. 244 din noul cod penal?
4) Avand in vedere ca, bani au fost sustrasi din gestiunea unei entitati juridice, i se poate adauga si infractiunea de delapidare (in forma continuata), fapta prevazuta si pedepsita in temeiul art. 295 respectiv, abuz in serviciu, conform arrt. 297 din noul cod penal?
5) Presedintele de asociatie, pentru faptele comise, prin care nu a respectat prevederile legale, in urma acestora, fiind sanctional contraventional de ANAF, poate fi actionat in instanta in baza art. 297 sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu, conform noului cod penal?

Mentionez ca, in temeiul art. 175 din noul cod penal, persoanele in cauza au calitatea de functionari publici, aflandu-se sub incidenta codului penal, in raport cu prevederile legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Va multumesc si astept un raspuns!
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
markomarius1, utilizator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 12:01, 1 Septembrie 2020
Pentru analiza si eventual raspuns la obiect ,pentru incadrarea faptelor este obligatoriu de verificat documentele existente la asociatia de proprietari
Conform disp L nr 196/2018 administratorul de imobil poate exercita responsabilitati numai in baza unui raport juridic de munca CIM in cazul administrator persoana fizica,contract de administrare in cazul administrator persoana juridica
Solutia dispusa de reprezentantii ANAF este abuziva deoarece nu proprietarii sunt responsabili si nu au fost implicati in procedura de retribuire administrator de imobil
Conform disp L nr 196/2018 reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care reprezinta si apara interesele asociatiei si ale membrilor proprietari in relatiile si fata de terti-inclusiv in instanta
Art. 175: Funcţionar public

(1) Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:
a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;
b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.[/quot]
Conform definitie functionar public,presedintele de asociatie de proprietari nu intruneste conditiile,nu exercita o functie de demnitate publica sau o functie de orice natura


Abuzul în serviciu
Art. 297

Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

In speta presedintele de asociatie este responsabil ca a acceptat ca persoana sa exercite atributii ,sa prestaze activitati ,sa-i asigure indemnizatie
Proprietarii care apreciaza ca nu sunt respnsabili pentru modalitatea in care presedintele de asociatie a inteles sa permita administratorului de imobil sa exercite atributii sa fie retribuit lunar,au dreptul sa se ridice cu pretentii sa solicite verificarea responsabilitatii persoanei care a permis acest abuz si sa solicite inclusiv recuperarea sumelor ilegal acordate




Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
ynocentta, utilizator
Deci, in concluzie, functionarii ANAF sunt pasibili de abuz in serviciu (conf. art. 297 din codul penal), favorizand acel administrator, de a nu-l acuza de evaziune fiscala (conf. art. 9 din legea 241/2005), in prima instanta!
Incercati sa vedeti situatia altfel....administratorul a venit sa lucreze la asociatie si asociatia nu i-a facut actele necesare angajarii.Deci, asociatia este vinovata.
Dar acelasi administrator semneaza si face ce vrea in asociatie, bineinteles cu acceptul comitetului executiv (presedinte, vicepresedinte, cenzor, comisie cenzori). Deci, a mai venit sa lucreze?!
Eu cred ca presedintele si comitetul sunt vinovati. Ei angajeaza, ei pot sa dea afara!

Alte discuții în legătură

Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? alex_bis alex_bis Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? Pentru, spre exemplu, constituirea nelegala a ... (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc este functionar public? gabiilie776 gabiilie776 Administratorul unei asociatii de proprietari de apartamente este considerat functionar public? Dar presedintele asociatiei? (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor StefaniaEmerson StefaniaEmerson Poate fi presedintele de asociatie de proprietari asimilat cu un functionar public si cercetat penal pentru abuz in serviciu? La noi in asociatie presedintele ... (vezi toată discuția)