avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari?

Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? Pentru, spre exemplu, constituirea nelegala a comitetului executiv, prin includerea intre membri a unor persoane care nu au calitatea de proprietar, deci potrivit legii nu pot face parte din CEx?
Cel mai recent răspuns: filip01 , utilizator 21:42, 3 Septembrie 2021
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai cine i-a inclus?
Nu ati avut o AG de alegeri, nu ati votat cu majoritate de voturi?
Pai acum ce aveti de facut, sa va luptati cu presedintele? Mai bine contestati in judecatorie AG a proprietarilor, pregatiti-va o lista cu proprietari-membri ai as. prop. care ar vrea sa faca ceva treaba pe-acolo si ii alegeti ca membri in com. executiv, alegeti dintre acestia un presedinte, apoi o comisie de cenzori (este adevarat sa fie pregatiti sa ia si niste suturi la partea din dos, niste injuraturi de la o mamaie, ca asa-i in tenis...).
Va dorim mult succes!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2020
Manuela Rășină, administrator

Raspunsul la intrebarea dv este categoric nu

Infracțiuni de corupție și de serviciu - Infracțiuni de serviciu -
Abuzul în serviciu

Noul cod penal Art. 297. -

(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Presedintele de asociatie de proprietari nu exercita si nu este functionar public conditie prev de disp art 297 CP
Alegerea membrilor comitetului executiv nu este atributul presedintelui de asociatie ci responsabilitatea exclusiva a adunarii generale a membrilor proprietari
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stiu ca interpretarea functionarului public are un sens mai larg in intelesul codului penal si ca au existat situatii in care inclusiv persoane din mediul privat (societati comerciale) au fost asimilati acestei situatii. (2) Ma refeream nu la alegerea in CEx, ci la functionarea / convocarea si derularea unor asemenea sedinte cu membri neproprietari, desi se cunostea aceasta situatie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.297 se coroborează cu art.308 CP.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci e corect ce spun eu, nu? Art.308 CP arata ca - "(1) Dispozițiile art. 289-292 și ale art. 297-301 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute în art. 175 alin. (2) sau în cadrul oricărei persoane juridice".

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu timpuriu timpuriu se poate face plangere penala impotriva unei firme de adiministrare imobile , conform art 297 NCP ,pentru abuz in serviciu , avand in vedere ca acest articol ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu kornel44 kornel44 Buna ziua, Pe scurt,am facuta o conventie de plata cu asociatia de proprietari,care este respectata,dar asociatia m-a dat in judecata pentru neplata sumelor ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor StefaniaEmerson StefaniaEmerson Poate fi presedintele de asociatie de proprietari asimilat cu un functionar public si cercetat penal pentru abuz in serviciu? La noi in asociatie presedintele ... (vezi toată discuția)