avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imi spune cineva cate zile libere am dreptul sa-mi iau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imi spune cineva cate zile libere am dreptul sa-mi iau de la ...

Imi spune cineva cate zile libere am dreptul sa-mi iau de la serviciu in cazul nasterii sotiei?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:51, 11 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

2. Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.
In Codul muncii nu sunt specificate zile libere pentru acest eveniment, dar patronii pot da, inclusiv daca nu specifica alt act complementar.

Oricum, daca nu este specificat nicaieri si va luati liber pentru ca este o bucurie, zilele respective le treceti la cele fara plata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este obligatoriu CFP , se poate lua si CO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru decesul socrului unui angajat, cate zile libere ... elservconstruct elservconstruct Buna ziua, Pentru decesul socrului unui angajat, cate zile libere platite se acorda daca in Regulamentul intern nu este specificat ? Multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)
Zile ibere cosma mv cosma mv Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati daca in cazul decesului bunicii sotiei mele beneficiez de zile libere platita. Firma la care lucrez nu are contract ... (vezi toată discuția)
Zile libere căsătorie copil Tati Ana Tati Ana Se casatoreste fica soției ,am și eu dreptul la zile libere? (vezi toată discuția)