Termen prescriptie raspundere civila delictuala.
In anul 2012 sunt consilier local si in acelasi timp asociat intro firma.Firma executa lucrari la primarie in anul 2012-2013,curtea de conturi,in urma unui audit finaciar, pe anul 2013,emite o decizie prin care spune ca sumele platite catre firma sunt nelegale,cf.art.90 alin.1 din legea 161/2003.In 2014 primaria da firma in judecata pentru recupararea prejudiciului insa firma este radiata de la registrul comertului. In 2020 primaria ma cheama pe mine in judecata,persoana fizica,pentru recuperarea prejudiciului si penalitati de intarziere din 2014 pana acum. Prima intrebare este : care este termenul de prescriptie al asa zisei fapte ? Iar a doua : de sa sa platesc eu un "prejudiciu"(nici nu stiu daca e prejudiciu din moment ce lucrarile au fost efectuate in baza unui contract de prestari servicii,acceptate si platite de primarie) adus primariei din moment ce suma a fost incasata de firma?
Multumesc.
Potrivit art. 90 (1) din Legea nr. 161/2003 (temeiul de drept al sanctiunii) prevede ca:
(1)Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.
Primul aspect care trebuie clarificat este daca ati detinut o functie de conducere dintre cele indicate anterior?
Pe de alta parte, care este temeiul de drept al actiunii formulata de catre primarie impotriva dumneavoastra ca persoana fizica?
Termenul de prescriptie este de 3 ani dar acesta poate fi intrerupt, astfel, ramane de analizat daca actiunea indreptata impotriva societatii constituie un motiv de intrerupere a termenului, desi la o prima vedere, nu as considera ca reprezinta un motiv de intrerupere.
Situatia expusa de dumneavoastra trebuie analizata din punctul de vedere al motivului de fapt si de drept indicat de catre primarie pentru a solicita atragerea raspunderii dumneavoastre ca persoana fizica. In mod normal, doar societatea putea sa raspunda pentru eventualul prejudiciu cauzat, situatiile in care persoana fizica, fost asociat/administrator al unei societati poata sa raspunda pentru datoriile unei societati, sunt limitative.
Buna ziua,
Am avut calitatea de asociat intro firma cu capital privat,care a prestat servicii catre UAT.Firma a fost radiata de la reg.comertului.
Actiune indrepatata impotriva mea este formulata : actiune civila in raspundere delictuala si are ca obiect "dispunerea paratului la plata sumei de....lei reprezentand prejudiciul cauzat subscisei conform facturilor..................si la plata penalitatilor de intarziere de 2% cf.art.73...... si la plata cheltuielilpr de judecata.
Motive :" in perioada 2012-2013 ,in baza art.19 din oug 34/2006,intre UAT.... si S.C..........s-au derulat raporturi comerciale avand ca obiect prestarea de servicii......,servici a caror valoare s-au ridicat la suma de .....I"
In urma controlului curtii de conturi s-a stabilit ca s-au "facut plati nelegale deorece paratul detine calitatea de asociat al firmei ,fiind in acelasi timp si consilier local,avand astfel un interes personal de natura patrimoniala."
Dupa cum v-am spus si in mesajul anterior, simpla detinere a calitatii de consilier nu atrage dupa sine si sanctiunea aplicata daca nu ati detinut si o functie de conducere, aspect care oricum nu prezinta relevanta in litigiul actual dar poate fi analizata aceasta ipoteza in masura in care constituie un motiv al actiunii.
Invocati lipsa calitatii procesuale pasive a dumneavoastra si exceptia prescriptiei dreptului material la actiune.
Alt aspect, in cauza nu sunt indeplinite conditiile pentru atragerea raspunderii civile delictuale, respectiv, lipseste fapta ilicita, care eventual putea sa apartina societatii, nu dumneavoastra.
Pentru o aparare completa va recomand sa luati legatura cu un avocat care sa va redacteze intampinarea.
Pe de alta parte, in masura in care pierdeti acest litigiu aveti la dispozitie si o actiune in imbogatire fara justa cauzape care o puteti formula impotriva primariei.
Cu drag. Puteți sa solicitați termen pentru angajare apărător, dar pana la primul termen poate reușiți sa găsiți și sa depuneți întâmpinare chiar dacă va fi calificata ca fiind note de ședința. Atentie mare! Prescripția se poate invoca pana la primul termen de judecată!