avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... A cui e gardul din jurul blocului si cum poate fi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

A cui e gardul din jurul blocului si cum poate fi schimbat?

Locuiesc intr-un bloc relativ nou, fiind proprietar la parter. Toti cei de la parter avem curti private (proprietate trecuta in CF, si iesire din apartament in curtea privata). Aceste curti sunt lipite una de cealalta in jurul blocului. In exteriorul curtilor, in jurul blocului, este un gard de lemn facut de constructor acum 5-6 ani (2014-2016). Din pacate calitatea gardului este jalnica, lemnul putrezeste si noi de la parter tot reparam la el degeaba.
Am dori sa schimbam acest gard intr-unul diferit, de metal, verde, frumos, si discret. Nelamuririle noastre sunt:
1. Este gardul proprietate privata a celor de la parter sau proprietate comuna a blocului? In contractul de vanzare de la bloc ce am, la spatii comune, este mentionat doar gardul de beton, nu si cel de lemn.
2. In contractul de vanzare se stipuleaza ca gardul trebuie sa fie uniform in jurul blocului. Daca gardul este considerat proprietate privata, si cei de la parter il shimba cu altul, uniform la toti, ceilalti locatari mai pot interveni sa blocheze modelul ales de proprietarii de la parter care platesc lucrarea?
3. Este nevoie de proiect cu arhitect pentru schimbarea gardului cu altul diferit?
4. Este nevoie de aprobare de la primarie pentru schimbarea gardului cu altul diferit?
5. Daca actualul gard, putrezit si prapadid se darama la o furtuna si de exemplu loveste o persoana sau o masina din parcare, cine poate fi tras la raspundere?

PS: Spatiul pe care se afla gardul este chiar dupa bordura, teoretic pe spatiul meu privat. Iar toata zona verde, trotuarele, caile de acces si parcarea din jurul blocului sunt spatii private pe CF-ul blocului.
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 12:10, 14 August 2020
1=Gardul ,intretinere eventual inlocuire,intra in responsabilitatea exclusiva a acelora care beneficiaza de spatiile delimitate de gard,respectiv proprietarii de la parter
2-restul proprietarilor nu pot ridica obiectii daca este edificat gard nou uniform
3-Este necesar proiect tehnic
4-Gardul fiind situat la limita intre domeniu public si spatiu privat -pentru inlocuire cu alt material cu alte caracteristici tehnice,este necesar autorizatie de constructie,certificat de urbanism
5-Responsabil ,pentru eventual eveniment sunt cei care beneficiaza de respectivul gard
In legatura cu observatia de la punctul (4) Gardul se afla intre proprietatea mea privata si proprietatea privata a asociatiei. Domeniul public incepe la vreo 30-40 mai incolo, dupa un trotuare, apoi parcare, alt spatiu verde si inca un trotuar.
Cum modifica asta observatiile dvs. de la punctul (4) ?
Referitor la punctul (3), ce inseamna "proiect technic"? Trebuie angajat un arhitect sa faca un proiect?
Nu va trebuie nici o autorizație, proiect tehnic etc.. Conform art. 11 din legea 50 /1991, pentru reparații la împrejmuiri, dacă păstrați forma, nu aveți nevoie de autorizație. Spor la treaba!
Hmmda ... dar nu pastram forma. Tocmai asta e ideea. Vrem sa schimbam un gard de lemn, cu scanduri orizontale, culoare gri, intr-unul metalic, gen plasa, culoare verde.
Atunci va trebui sa obțineți autorizație de construire, ca să nu aveți surprize. Vecini "buni" se găsesc întotdeauna.

Alte discuții în legătură

Restaurare gard Danmorar82 Danmorar82 Buna ziua, In jurul blocului nostru avem un gard cu fundatie de beton si plasa de sarma care are nevoie de restaurare. Suntem o asociatie de proprietari si ... (vezi toată discuția)
Spatiu verde langa condominium Diod Diod Buna ziua. Direct la subiect. Am apartament la parterul unui bloc. Toate apartamentele deasupra mea prezinta balcon. As dori sa imi fac si eu unul. Exista un ... (vezi toată discuția)
Consultanta juridica Dana Deea Dana Deea Buna ziua . Locuiesc intr un imobil tip bloc cu curte interioara si parcari individuale private. Iar cei de la parter au si zona verde proprie. De curand la ... (vezi toată discuția)