avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi libera platita pentru donare sange
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi libera platita pentru donare sange

Buna Ziua,

Sunt angajat full time la o firma privata din Bucuresti, in domeniul IT.
Am fost ieri sa donez sange la centrul de donare al MApN, am primit adeverinta de donare cu mentiunea ca am dreptul la o zi libera de la angajator dar cand am accesat platforma de zile libere a companiei, am aflat ca politica firmei este de maxim o zi libera PLATITA PE AN, oricare alta zi libera solicitata in urma donarii fiind considerata ca neplatita.

Este legal sa NU mi se ofere ziua libera platita conform donarii? Ce pot sa fac ca sa primesc ziua libera conform donarii? Sunt la a 2-a donare anul acesta.

Nu ar trebui ca la orice donare sa primesc zi libera PLATITA ? Este la latitudinea angajatorului???

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2020
tiss25, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:39, 23 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O zi libera, dar nu zice platita sau nu, iar angajatorul tocmai de acest fapt se leaga !! Mi-au spus ca doar una platita, restul neplatite, sau zile de concediu de odihna! Cum as putea proceda?
Ultima modificare: Joi, 13 August 2020
tiss25, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, actul normativ nu face distinctie daca estes au nu platita .. situatie in care este la latitudinea angajatorului sa decida daca este platita sau ,,, nicidecum sa va ponteze in CO sau in CFP.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am fost deja la donare pentru a 2-a oara si acum nu pot sa trec in sistem ca zi platita... deci nu am incotro decat sa o trec ca CO sau CFP (am stat acasa nestiind ca este limitat la doar o zi). Ce variante mai sunt?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu scrie nicaieri ca sunteti limitat la o singura donare ....

Alte discuții în legătură

Plata zi la donare de sange maria_roman56 maria_roman56 Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are obligatia sa si plateasca ziua libera acordata salariatului care doneaza sange. (vezi toată discuția)
Salutare. am fost sa donez sânge iar angajatorul mi-a spus ca ... MihaiFL MihaiFL Salutare. Am fost sa donez sânge iar angajatorul mi-a spus ca trebuie sa recuperez ziua, chiar daca a fost zi libera plătita. Este legal? (vezi toată discuția)
Donarea de singe Alex_Tote Alex_Tote Pentru donare de singe angajatorul este obligat sa acorde o zi libera platita ? Cum este conform legii? (vezi toată discuția)