Am aflat de curand ca trebuie depusa o adresa la Oficiul pt.prevenirea spalarii banilor daca ai tranzactii in numerar peste 15ooo euro.
Asa este?:(,trebuie depus ceva...?
Si daca in contul 542 am o suma de 15oooeuro dar aceasta suma reprezinta soldul contului strans pe o perioada mai lunga mai trebuie facuta acea adresa?
Va rog pe cei care stiti despre ce este vorba sa imi spuneti si mie.
Multumesc si sarbatori cu mult bine.:vishenka:
Se declara in cel mult 10 zile lucrătoare, efectuarea operaţiunilor cu sume în numerar sau transferuri bancare, în lei sau în valută, a căror limită reprezintă echivalentul în lei a 15.000 de euro pe operaţiune.
Prin urmare daca intr-un cont ati adunat banii pe parcurs si nu au la baza o singura tranzactie nu este nevoie sa declarati nimic.
Art 8 in legea 656 din 2002 la art 8 :
Intră sub incidenţa prezentei legi următoarele persoane fizice sau juridice:
a)instituţiile de credit şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit străine;
b)instituţiile financiare, precum şi sucursalele din România ale instituţiilor financiare străine;
c)administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu şi pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, agenţii de marketing autorizaţi/avizaţi în sistemul pensiilor private;
d)cazinourile;
e)auditorii, persoanele fizice şi juridice care acordă consultanţă fiscală sau contabilă;
f)notarii publici, avocaţii şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistenţă în întocmirea sau perfectarea de operaţiuni pentru clienţii lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acţiuni sau părţi sociale ori elemente ale fondului de comerţ, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clienţilor, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcţionării sau administrării unei societăţi comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societăţilor comerciale, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfăşurarea, potrivit legii, a altor activităţi fiduciare, precum şi în cazul în care îşi reprezintă clienţii în orice operaţiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile;
g)furnizorii de servicii privind societăţi comerciale sau alte entităţi, alţii decât cei prevăzuţi la lit. e) sau f);
h)persoanele cu atribuţii în procesul de privatizare;
i)agenţii imobiliari;
j)asociaţiile şi fundaţiile;
k)alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii, numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
Art. 8.1
Persoanele prevăzute la art. 8 sunt obligate ca în desfăşurarea activităţii lor să adopte măsuri adecvate de prevenire a spălării banilor şi a finanţării actelor de terorism şi, în acest scop, pe bază de risc, aplică măsuri-standard, simplificate sau suplimentare de cunoaştere a clientelei, care să le permită identificarea, după caz, şi a beneficiarului real.
Art. 8.2
Instituţiile de credit nu vor intra în relaţii de corespondent cu o bancă fictivă sau cu o instituţie de credit despre care se ştie că permite unei bănci fictive să îi utilizeze conturile şi dacă au astfel de relaţii le vor termina.
Vedeti si in fcunctie de specificul activitatii d-voastra daca va incadrati, pt binele d-voastra va sugerez sa emiteti si sa o trimiteti , pct g este foarte interpretabil si in favoarea organelor de control