Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Puneti-l sa plateasca in functie de suma suportata pentru spatiile comune de alt apartament cu aceeasi suprafata cu cel in discutie, dar care este bransat la sistemul centralizat. Vecinul de deasupra lui plateste, de exemplu, 400 lei pentru incalzirea din casa si 20 lei pentru cota de incalzire a spatiilor comune. Discutati in comitet, discutati cu proprietarul si puneti-l sa platesca 30-40 lei pentru spatiile comune inclusiv pentru tevile ce trec prin apartamentul lui. Adica mai mult cu 50% sau 100% fata de alt vecin bransat.
vai dle adrian..de unde ati scos aceste calcule?
Respectivul va plati cota parte ca si ceilalti proprietari la pierderile calculate pt spatiile comune, conf legii 230/2007
Cred ca situatia poate fi rezolvata cel mai bine privind lucrurile din ambele perspective: (1) daca si-a instalat centrala de apartament omul respectiv nu are nevoie de tevile respective sa-i incalzeasca apartamentul (stiu, ele trecand prin casa incalzesc aerul); (2) el poate sa ceara o chirie pentru ca tevile trec pe proprietatea sa.
Solutia amiabila este ca el sa nu plateasca nimic la intretinere pentru ca tevile trec prin casa lui. Daca se ajunge in instanta s-ar putea ca aceasta sa decida sa mutati tevile; de ce nu? Si atunci il veti pune pe Dumnezeu sa plateasca atunci cand acestea vor traversa aerul rece al iernii?
@screwyy
La un bloc contorizat la caldura (si lucrurile se intampla similar si la un bloc necontorizat, caldura circuland identic) cheltuielile pe partea comuna (tevi verticale, spatii comune) reprezinta 25% din factura. Restul de 75% este consumul pe calorifere.
In consecinta extrageti din factura la caldura 25% si acesta il inmulttiti cu cota-parte indiviza a apartamentului respectiv. Aceasta este suma pe care ar trebui sa o plateasca apartamentul respectiv.
Apoi dupa ce i-ati repartizat aceasta cheltuiala, o scadeti din suma totala a facturii si impartiti aceasta diferenta la restul apartamentelor.
@Iulian Manea.
Tevile verticale de la caldura sunt proprietate comuna si NU ele strabat un spatiu de servitute, ci proprietarul a cumparat apartamentul initial, acceptand aceste tevi in interiorul lui. Cu proprietatea comuna nu ne putem juca....acum ne foloseste si e buna, iar mai apoi, daca nu ne mai e de folos, o aruncam sau cerem chirie......