avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, in urma cu cativa ani a fost aplasat un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, in urma cu cativa ani a fost aplasat un mash publicitar ...

Buna ziua, in urma cu cativa ani a fost aplasat un mash publicitar pe peretele blocului. El nu trece pe la fereastra mea si nu am avut nimic de comentat. Datorita faptului ca incasarile nu sunt publice fostul administrator, ilegal a oprit suma de aproximativ 20.000,00 lei. Am aflat asta in urma decesului lui banii fiind in cont dar nu am fost anuntati oficial stiu de lanun cenzor pe care-l cunosc. Urmatorul adminsitrator, nu ne-a avizat oficial, a decis sa foloseasca banii astia pt a zugravii blocul dar fara sa ne intrebe pe noi locatarii. A venit un nene si a dar cu o bidinea si banii au disparut peste noapte. Eu nu am semnat ca sunt de acord cu cheltuielile. Suntem foarte putini locatari si nu putem sa vb cu actualul administrator de cate ori intreb ceva ma injura, ma bruscheaza e foarte violent. Ce pot face in cazul asta fara sa implic adminsitratorul si totodata imi puteti indica care e legilatia cu privire la incasarile pentru un panou publicitar pus pe un bloc in capitala? Daca nu trece prin fata ferestrei nu tb sa stiim incasarile? In momentul de fata nu sunt publice ele se impart intre cei care au panoul pe ferestra ei neplatind intretinerea. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:10, 31 August 2020
Astfel de încasări intra doar în fondul de reparații, asa spune legea, deci administratorul a procedat corect. Pentru informații despre diferite lucruri care se intimpla în asociație aveți posibilitate sa cereți legal copii după documente președintelui de asociație.
Multumesc! Sa inteleg ca toti banii de pe reclama intra in fond de reparatii? Pt ca suma de mai sus a fost efectiv ascunsa de fostul administrator, banuim ca a incasat de pe reclama dar nu-s declarati iar noile incasari nu le vedem.

latka a scris:

Astfel de încasări intra doar în fondul de reparații, asa spune legea, deci administratorul a procedat corect. Pentru informații despre diferite lucruri care se intimpla în asociație aveți posibilitate sa cereți legal copii după documente președintelui de asociație.

Ultima modificare: Duminică, 30 August 2020
SoniaIacob, utilizator
Datorita faptului ca incasarile nu sunt publice fostul administrator, ilegal a oprit suma de aproximativ 20.000,00 lei.

Eronat !
Conform disp L nr 196/2018
,
ART. 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce
privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al
acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta
costul de multiplicare a acestora.

Suntem foarte putini locatari si nu putem sa vb cu actualul administrator

ART. 57
Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții:
a) în baza mandatului acordat de adunarea generală reprezintă asociația de proprietari în
relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță;

Administratorul de imobil este anagajtul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie
Administratorul de imobil nu detine autoritatea si competenta sa dispuna de la sine putere nici "sa opreasca suma de aproximativ 20.000 lei" ,nici "sa foloseasca banii astia pt a zugravii blocul"
ei neplatind intretinerea

Nu este legal
Legiuitorul a dispus ca sumele rezultate din inchirierea partii comune condominu sa alimenteze si sa fie depozitate in fondul de reparatii care sa fie utilizat pentru intretinere+reparatii parti comune
Veniturile asociației de proprietari
ART. 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi
bancare, aparțin asociației de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de
proprietari și nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum și cheltuielile aferente lor
sunt prezentate semestrial, într-un raport afișat la avizierul asociației, și se evidențiază în registrul
unic de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari.
Multumesc mult pentru raspuns. O sa cer documentele si apoi ma adresez unui avocat. Situatia asta e de mai bine de 10 ani, sumele incasate sunt imense.

ynocentta a scris:

Datorita faptului ca incasarile nu sunt publice fostul administrator, ilegal a oprit suma de aproximativ 20.000,00 lei.

Eronat !
,
ART. 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce
privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al
acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta
costul de multiplicare a acestora.

Suntem foarte putini locatari si nu putem sa vb cu actualul administrator

ART. 57
Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții:
a) în baza mandatului acordat de adunarea generală reprezintă asociația de proprietari în
relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță;

Administratorul de imobil este anagajtul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie
Administratorul de imobil nu detine autoritatea si competenta sa dispuna de la sine putere nici "sa opreasca suma de aproximativ 20.000 lei" ,nici "sa foloseasca banii astia pt a zugravii blocul"
ei neplatind intretinerea

Nu este legal
Legiuitorul a dispus ca sumele rezultate din inchirierea partii comune condominu sa alimenteze si sa fie depozitate in fondul de reparatii care sa fie utilizat pentru intretinere+reparatii parti comune
Veniturile asociației de proprietari
ART. 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi
bancare, aparțin asociației de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de
proprietari și nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum și cheltuielile aferente lor
sunt prezentate semestrial, într-un raport afișat la avizierul asociației, și se evidențiază în registrul
unic de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari.

SoniaIacob a scris:

Multumesc! Sa inteleg ca toti banii de pe reclama intra in fond de reparatii? Pt ca suma de mai sus a fost efectiv ascunsa de fostul administrator, banuim ca a incasat de pe reclama dar nu-s declarati iar noile incasari nu le vedem.

Eu o sa va citez din legea 196/2018:
Articolul 70
(1)Toate veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune, inclusiv veniturile din dobanzi bancare, apartin asociatiei de proprietari.
(2)Veniturile prevazute la alin. (1) alimenteaza numai fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, intr-un raport afisat la avizierul asociatiei, si se evidentiaza in registrul unic de venituri si cheltuieli al asociatiei de proprietari.

Treaba cu scutirea de la intretinere nu e prevazuta de legea 196.
Nu stiu unde doriti dvs. (cine sunt acei noi la cere va referiti ?) sa vedeti ceva, cereti copie dupa acel contract si dupa toate actele legate de el, conform art. 28.
[ link extern ]

Daca exista disconfort creat unor anumiti proprietari, prin instalarea acelui mesh, nu avea decit sa incheie contracte separate cu acei proprietari firma care a instalat mesh-ul. Poate ca luminozitatea nu mai e la fel, sau cine stie.

Dar fatada e proprietate comuna. Asa ca cereti copii dupa toate actele legate de acest contract, de la presedinte, administratorul e un angajat, nu poate face asa ceva si lamuriti problema.

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli zugravire scara de bloc stelistu6 stelistu6 buna ziua , pe o scara de bloc formata din 14 apartamente (13 cu 2 camere si unul cu 3 camere ) si ulterior au fost construite 4 mansarde , s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. locuiesc la bloc si , pe terasa acesuia avem instalata ... RODICA HANES RODICA HANES Buna ziua. Locuiesc la bloc si , pe terasa acesuia avem instalata o antena a unei firme celebre de telefonie.. Acestia platesc chirie asociatiei o suma de ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari bosanceanugheorghe bosanceanugheorghe Buna ziua, As dori sa stiu daca banii proveniti din inchirirea terasei blocului, pot fi cheltuiti (conform Legii Asociatiei de Proprietari )pentru toate cele ... (vezi toată discuția)