avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul cheltuieli zugravire scara de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul cheltuieli zugravire scara de bloc

buna ziua ,
pe o scara de bloc formata din 14 apartamente (13 cu 2 camere si unul cu 3 camere ) si ulterior au fost construite 4 mansarde , s-a hotarat zugravirea scarii blocului , problema se ridica la impartirea cheltuielilor : s-a hotarat ca cei de la apartamente indiferent de nr camerelor sa plateasca jumate suma fata de cei de la mansarde , restul sumei find acoperite din suma rezultata din chiria uscatoriei , s-a sustinut faptul ca proprietarii mansardelor nu au drepturi din aceasta suma .
intrebarile mele sunt :
- au dreptul proprietari la mansarda la sumele rezultate din chiria uscatoriei ?
- cota parte a cheltuielilor se calculeaza in functie de mp ai locuintei ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:11, 1 Februarie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este ilegala hotarirea respectiva.

1. Nu are nimeni dreptul, banii respectivi trebuie sa intre automat in fondul de reparatii.
Secţiunea 1 Veniturile asociației de proprietari
Articolul 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparații al asociației de proprietari și nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum și cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afișat la avizierul asociației, și se evidențiază în registrul unic de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari.
2. Cheltuielile de zugravire se impart conform art. 85 din aceeasi lege, 196/2018 pe cota parte indiviza. Adica se tine cont de suprafata utila a locuintelor.
Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.
[ link extern ]
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul lui @latka este foarte bun, dar pentru ca observ ca aveti neclaritati, incerc sa aduc ceva clarificari:
- prin construirea mansardei, banuiesc ca acele cote-parti de proprietate (%) din documentele de proprietate initiale, s-au modificat, asa ca, pentru a nu avea discutii neprincipiale, va sugerez sa efectuati urmatoarle calcule:
- adunati toate suprafetele utile ale tuturor locuintelor, inclusiv cele de la mansarda; obtineti suprafata utila a intregii scari;
- pentru a afla cota-parte de proprietate comuna, se imparte, pe rand, sup. utila a apart. 1 la suprafata utila totala a intregii scari si rezultatul il inmultiti cu 100;
- procedati asa cu absolut toate locuintele, inclusiv cele de la mansarda;
- adunand toate procentele de cpi rezultate, trebuie sa obtineti un rezultat foarte apropiat de 100%; daca rezultatul este diferit cu mult, vedeti, verificati cpi-urile din documentele de proprietate; daca si acolo gasiti diferente, ceva nu este in regula cu suprafetele locative initiale...;

Acum, vedeti care este suma totala a cheltuiielilor prilejuite de lucrarea de zugravire (materiale + manopera + o mica rezerva acolo) . Se imparte suma totala la 100, rezultand lei/procent de cota-parte indiviza. Acest rezultat se inmulteste cu procentul de cpi al fiecarei locuinte.
Daca aveti ceva banuti (chirie uscatorie0, aceasta va diminua suma totala pe care va trebui sa o strangeti pentru efectuarea lucrarii.
Din punctul meu de vedere, proprietarii de la mansarda au toate drepturile pe care le are orice proprietar din scara si nu-i mai scoateti din calcului dreptului de a beneficia de sumele stranse din chirii.

Sigur, ca in toate aceste calcule, se poate lucra cu suprafetele utile ale locuintelor, da rezultatul va fi identic.
Mult succes!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotararea repartizarii diferentiate a costurilor este fara suport legal
Costurile aferente zugravirii scarii se repartizeaza tuturor proprietarilor functie de cota indiviza
Conform disp L nr 196/2018 sumele rezultate din inchirierea partii comune de condominiu se depoziteaza in fondul de reparatii si se utilizeaza strict la interventii parti comune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)
Drept financiar uscatorii katy76 katy76 Buna ziua. O asociatie de proprietari are in componenta 6 scari de bloc. Trei dintre acestea au uscatoriile la parterul blocului, celelalte trei la ultimul ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte bamaad bamaad Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)