avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Rezerve legsle
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Rezerve legsle

Buna seara
Daca nu am constituit rezerve legale la trimestru pentru determinarea impozitului pe profit si o fac la sfirsitul anului este o problema?
Cel mai recent răspuns: alcibiade , utilizator 22:28, 19 Decembrie 2009
rezerva legala nu se constituie la trimestru , se constituie o singura data din profitul brut obtinut la sf. exercitiului financiar
ordin 1752/2005 pv reglementarile contabile cu directive europene
(2) Rezervele legale se constituie anual din profitul entităţii, în cotele şi limitele
prevăzute de lege, şi din alte surse prevăzute de lege
.
codul fiscal Art. 22: (1)Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
a)rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5 % aplicată asupra profitului contabil, înainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris şi vărsat sau din patrimoniu, după caz, potrivit legilor de organizare şi funcţionare. În cazul în care aceasta este utilizată pentru acoperirea pierderilor sau este distribuită sub orice formă, reconstituirea ulterioară a rezervei nu mai este deductibilă la calculul profitului impozabil.
Ordinul 1752 / 2005 este abrogat prin OMF 3055 / 2009 - textul este acelasi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva legala microintreprindere omer omer Buna ziua! Am o intrebare: pentru microintreprinderi se calculeaza rezerva legala de 5% din profitul brut sau la venituri pentru bilantul din 2008 decembrie? ... (vezi toată discuția)
Diminuare capital social- rezerve legale madellaine madellaine buna ziua. am diminuat capitalul social al societatii.acum, in contul rezervelor legale este mai mult de 20% din capital. ce fac in aceasta situatie?este in ... (vezi toată discuția)
Impozit profit ortansa.teodora ortansa.teodora Buna ziua, Am urmatorul caz:o firma infiintata in anul 2008 si care a incheiat anul pe pierdere(6483lei).Doresc sa recalculez impozitul pe profit pe trim.3, ... (vezi toată discuția)