Buna ziua, am cateva nelamuriri referitoare la pastrarea statului unei microintreprinderi ca platitoare de impozit pe venit.
Conform Cod Fiscal :
Definitia microintreprinderii
O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 Decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
[...]
1) Imi puteti spune mai exact cum se "traduce" prima conditie ? Un exemplu concret ar fi mai bun. Este vorba despre venitul lunar sau anual ?
[...]
Buna ziua, am cateva nelamuriri referitoare la pastrarea statului unei microintreprinderi ca platitoare de impozit pe venit.
Conform Cod Fiscal :
Definitia microintreprinderii
O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 Decembrie a anului fiscal precedent:
[...]
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
[...]
Norme metodologice:
- Numarul de salariati reprezinta numarul de persoane angajate cu contract individual de munca, potrivit dispozitiilor Codului muncii, indiferent de durata timpului de munca, inscrise lunar in statele de plata si/ sau in registrul general de evidenta a salariatilor
- Conditia de la punctul b) trebuie indeplinita in 60 de zile inculsiv de la data inregistrarii.
[...]
2) Intrebarea a doua ar fi daca in acele 60 zile trebuie sa aibe minim un angajat care sa aibe deja cartea de munca inregistrata deja la ITM sau pot de exemplu ca in a 55-a zi sa inchei un CIM care apoi in termen de maxim 20 zile sa fie depus la ITM si inregistrat de catre acestia astfel depasindu-se cele 60 zile ?
3) Daca are tot timpul anului un singur angajat cu CIM incheiat pe 4 ore mai este indeplinita conditia de la punctul b ?
[...]
Potrivit alineatului (1) din art. 106. din Codului fiscal , anul fiscal al unei microîntreprinderi este anul calendaristic , normele metodologice precizand ca in cazul înfiinţării unei microîntreprinderi într-un an fiscal, perioada impozabilă începe de la data înregistrării acesteia la registrul comerţului, dacă are această obligaţie, sau de la data înregistrării în registrul condus special de judecătorii, după caz.