avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... executare bunuri personale, nemostenite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

executare bunuri personale, nemostenite

tatal meu a decedat si am mostenit de la el doar un teren agricol. ANAF mi-a pus proprire pe contul bancar personal, intrucat tata avea o datorie la ei.
este legal sa raspund cu bunurile personale? sau doar cu cele mostenite? multumesc.
Cel mai recent răspuns: AT19 , utilizator 15:40, 7 Septembrie 2020
Buna ziua,

La decesul unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite pe calea mostenirii legale sau testamentare catre mostenitori.

Patrimoniul unei persoane cuprinde atat un activ (bunuri, drepturi), cat si un pasiv (obligatii patrimoniale, datorii etc.).

Pe cale de consecinta, cei care accepta mostenirea defunctului vor prelua inclusiv obligatii ale acestuia

Mostenitorii (universali sau cu titlu universal) raspund pentru pasivul succesoral numai cu bunurile din patrimoniul succesoral. In vechea reglementare, mostenitorii (universali sau cu titlu universal), in cazul acceptarii simple, raspundeau inclusiv cu patrimoniul lor propriu pentru acoperirea pasivului.

Doar in cazul acceptarii mostenirii sub beneficiu de inventar, ei raspundeau doar cu patrimoniul succesoral.

O zi frumoasa,

av .Stoica Ioana.

Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc pentru raspuns! deci trebuie sa achit datoria/obligatiile, dar doar cu bunurile mostenite, nu? si ce se intampla daca acesea sunt mai mici ca valoare decat datoria?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar vasile2013 vasile2013 Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista ... (vezi toată discuția)
Datorii la banca pierd casa? creata3112 creata3112 Buna ziua Ma intereseaza daca cineva are datorii la stat si este bagat in Biroul de credit (dat la o firma recuperatoare) si intre timp mosteneste o parte ... (vezi toată discuția)
Datorii banci Carmen76 Carmen76 In cazul in care beneficiarul unui credit bancar a decedat , datoria este preluata de mostenitori? In cazul in care mostenitorul este un copil de 25 ani , ... (vezi toată discuția)