avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! O societate comerciala care are contracte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! O societate comerciala care are contracte de transport ...

Buna ziua!
O societate comerciala care are contracte de transport marfa cu firme din UE (se realizeaza venituri numai din UE) , soferii sunt trimisi in delegatie pe diferite perioade. (nu mai mult de o luna, vin si pleaca cu ordin de deplasare). Transportul se efectueaza cu camioane inmatriculate in Romania in diferite tari din UE.
E corect sa fie considerati in delegatie si sa primeasca salariul + diurna sau sunt considerati detasati si ar trebui sa primeasca salariul minim din UE si diurna sa fie considerata venit salarial?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 8 Septembrie 2020

Buna ziua,

Spre deosebire de legislatia muncii din Romania, la nivel UE nu se face distinctia intre detasarea si delegarea unui salariat.

Din moment ce o firma dintr-un stat membru UE, de ex. Romania, trimite un salariat pentru a executa o lucrare in alt stat membru UE, de ex. Franta, se considera detasare.

Notiunea de detasare la nivel UE este deci diferita de cea prevazuta in legislatia din Romania.

Pe intreaga perioada a detasarii transnationale, obligatiile de plata ale salariatului vor fi indeplinite in continuare de catre angajatorul roman care a dispus detasarea. Contractul de munca ramane in vigoare pe intreaga perioada a detasarii, angajatul detasat figurand in continuare pe statul de plata al angajatorului care a dispus detasarea.

Inaintea inceperii detasarii, angajatorul roman trebuie sa intocmeasca un act aditional la contractul individual de munca al salariatului ce urmeaza sa fie detasat, referitor (dar nu numai) la: durata detasarii,moneda in care vor fi platite drepturile salariale si modalitatea de plata,cuantumul diurnei,conditiile de clima,dispozitii principale privind legislatia muncii din tara unde s-a dispus detasarea, etc

Potrivit legislatiei in vigoare, salariatul roman va beneficia de cel putin nivelul minim de reglementare din tara unde este detasat.

Daca perioada de detasare este mai mare de 183 de zile (perioada cunoscuta inca de la inceputul procesului de detasare) asigurarile sociale (pensie/sanatate) vor fi calculate si retinute de angajatorul din Romania dar impozitul pe venit va fi calculat si platit in tara in care angajatul isi desfasoara activitatea in strainatate. Angajatul va plati impozitul pe venit in tara unde lucreaza detasat.

Daca perioada de detasare este mai mica de 183 de zile, asigurarile sociale si impozitul pe venit vor fi calculate si retinute de angajatorul din Romania.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Personalului angajatorilor stabiliţi pe teritoriul României, care efectuează operaţiuni de transport internaţional, care lucrează pentru o perioadă de timp limitată pe teritoriul unui stat membru/Elveţia, i se aplică prevederile art. 43 din Legea nr. 53/2003, şi beneficiază de drepturile prevăzute la art. 44 alin. (2) din acelaşi act normativ referitoare la delegare.
(art.9 din Legea 16/2017)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare personal in germania crystyna2000 crystyna2000 cazul este urmatorul: firma din Romania doreste detasarea de personal in Germania.In acest caz ma intereseaza urmatoarele: -trebuie intocmit act aditional la ... (vezi toată discuția)
Am salariati angajati in romania cu contract de munca pe perioada ... awe awe Am salariati angajati in Romania cu contract de munca pe perioada nedeterminata ca sofer tir pe care i-am platit cu salariu + diurna . Veniturile realizate au ... (vezi toată discuția)
Diurna ludeea ludeea Buna ziua, Am nevoie de un sfat: in cazul in care o firma asigura angajatilor detasati in strainatate si masa (pe langa transport, cazare ) ce documente ... (vezi toată discuția)