avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... deoarece nu pot iesi din comitetul asociatie pe viata, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

deoarece nu pot iesi din comitetul asociatie pe viata, pot depune ...

deoarece nu pot iesi din comitetul asociatie pe viata, pot depune cerere de iesire din asociatie ? Exista vre-o specificatie legala care ma obliga sa raman pe viata membru in comitet ?
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2020
marius.dumitrescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:53, 21 Februarie 2022
Nu exista dispozitie in vigoare care sa oblige membrii proprietari sa exercite atributii-contra vointei si intereselor acestora
Daca nu mai doriti sa fiti membru al comitetului executiv al asociatiei de proprietari,depuneti cerere oficiala catre presedintele de asociatie de proprietari,prin care comunicati interesul dv ca de la data X renuntati la functie si nu mai exercitati responsabilitatile aferente
Vad ca sunteti un utilizator. as dori un raspuns de la un avocat totusi. PT CA de exemplu daca esti membru in comitet acolo mori pana va dori altcineva sa-ti ia locul. Demisia nu are nici o valoare. Interesant ca presedintele preznta demisia comitetului. Si daca comitetul nu vrea sa o primeasca, presedintele nu ramane sa faca parte in continuare din comitet si ramane de fapt nedemisionat ? Pt ca presedintele este ales dintre membrii comitetului, care trebuie sa aiba un nr par de mebrii, nu mai mare de 4 si cu presedintele 5.....
Incercati pe forum sa va respectati si sa respectati utilizatorii
Incercati sa utilizati termeni care au tangenta cu subiectul
Necunoasterea legii nu exonereaza de raspundere
daca esti membru in comitet acolo mori pana va dori altcineva sa-ti ia locul.

Daca sustineti cu tarie afirmatia ,poate precizati si temeiul legal
Este de preferat ca anterior asumarii raspunderii sa fiti ales intr-o functie de reprezentare in cadrul asociatiei de proprietari sa va informati temeinic despre limite de competenta ,durata mandat,conditii exercitare responsabilitate
Pentru a demonstra ca afirmatia dv nu are suport legal si contravine disp L nr 196/2018
art 46 (1) La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenți un comitet executiv format din președintele asociației de proprietari și un număr par de membri, precum și un cenzor sau o comisie de cenzori și vor hotărî numărul membrilor acestora și durata mandatelor lor. Alegerea acestora se face cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți. Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani și pot fi reînnoite.

Legiuitorul a impus ca exercitarea atributiilor presedintelui de asociatie si a membrilor comitetului executiv sa se desfasoare in baza unui contract de mandat cu perioada de maximum 4 ani ,care pot sau nu sa fie reinnoite
Demisia nu are nici o valoare.

intradevar ,in cazul presedintelui si a membrilor comitetului executiv ,demisia nu are nicio valoare
Demisia nu are valoare ,deoarece in conformitate cu disp Codul Muncii
Art. 81 - Demisia -
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Cum presedintele de asociatie si membrii comitetului executiv al asociatiei de proprietari,exercita responsabilitati in baza contractului de mandat,nu opereaza institutia demisiei
Mai mult ,chiar daca esti ales membru in comitetul executiv ,si persoana in cauza fie din motive personale,medicale sau profesionale nu mai poate exercita atributiile de membru in comitet ,este liberul arbitru sa informeze oficial presedintele de asociatie,ca incepand cu data X ,renunta la calitatea de membru al comitetului
@ynocentta,
Va jucati cu termenii - desi am mai discutat despre acest lucru.
Scrieti ca demisia este o chestiune ce priveste Codul muncii....
Este complet eronat; Institutia demisiei opereaza in absolut toate sferele de activitate si nu numai in Romania !
Demisia are aceeasi " valoare" si in Patagonia si in Brazilia si, iaca si in cadrul asociatiilor de proprietari din Romania.
In ceea ce priveste definitia demisiei - din Codul muncii, este perfect adevatata, aici, dar este folosita doar in relatiile de munca, intre angajat si angajator.
Cu totul altele sunt situatiile in alte domenii de activitate, dar demisia, este demisie si are aceeasi conotatie.
Iata, spre exemplu, doar una dintre definitiile cuvantului demisie, din Dex online:
DEMÍSIE ~i f. 1) Declarație (scrisă) prin care o persoană renunță la un post sau la o funcție (benevol sau prin constrângere). 2) Act care conține o asemenea declarație. [Art. demisia; G.-D. demisiei; Sil. -si-e] /<fr. demission ...

@marius.dumitrescu,
Faceti o gluma sinistra cu afirmatia ca ati fost ales pe viata... Au mai fost si altii inaintea dvs. care au avut asemenea pareri. Unii au murit, altii mai sunt in viata si ocupa functii importante la Banca nationala.
Domnule, nu exista asa ceva:
deoarece nu pot iesi din comitetul asociatie pe viata, pot depune cerere de iesire din asociatie ? Exista vre-o specificatie legala care ma obliga sa raman pe viata membru in comitet ?

Dar, puteti depune o cerere de a nu mai fi membru al asociatiei respective, daca considerati ca numai asa puteti rezolva chestiunea, insa: va sfatuiesc sa depuneti o cerere de demisie, o inregistrati in registrul de evidenta al asociatiei si cu asta basta, nu mai trebuie sa faceti nimic, nu trebuie sa asteptati vre-un raspuns; daca aveti luat ceva in primire (documente, obiercte de inventar, etc., le predati presedintelui), iar comitetul ramas o sa va construiasca o statuie in fata blocului, ca drept recunostinta pentru activitate exemplara depusa in ultimii 40 de ani la asociatia din care inca o sa mai facti parte ca membru sau nemembru - intelegeti ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2020
Adam Grecu, utilizator
Si cu art.55(8) din Legea 196/2018, cum ramane? Domnul are dreptate, dar nu s-a exprimat f.explicit.
Intradevar, poti ramane pe viata cu piatra de gat, avand in vedere, prevederile absurde ale legii, prin care ramai responsabil pana s-o gasi vreun amator. Insa, in contextul foarte real in care e greu sa gasesti pe cineva care sa-si asume sarcina, sa recunoastem, foarte ingrata de a avea numai atributii...poti ramane pe viata cu raspunderea functiei.
Oare nu a sesizat nimeni aceasta aberatie a legii? S-a reintrodus iobagia in secolul 21?1

Alte discuții în legătură

Presedintele asociației de proprietari poate fi și administrator? Mainerici  Ctin Mainerici Ctin In cadrul unei asociatii presedintele poate îndeplini si functia de administrator? ÎN SITUAȚIE IN CARE UN PRESEDINTE ISI DA DEMISIA, nu există comitet ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in urma unei intruniri desfasurate saptamana trecuta ... Baideanucatalina@gmail.com Baideanucatalina@gmail.com Buna ziua! In urma unei intruniri desfasurate saptamana trecuta in cadrul asociatiei de proprietari, presedintele asociatiei si a exprimat verbal demisia, a ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am urmatoarea intrebare: daca un presedinte de administratie ... Mihai Carnaru Mihai Carnaru Buna seara, Am urmatoarea intrebare: daca un presedinte de administratie de proprietari isi da demisia, din motive personale, iar membrii asociatiei nu ... (vezi toată discuția)