avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua comunitate,locuiesc într-un bloc și ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua comunitate,locuiesc într-un bloc și administratorul ...

Buna ziua comunitate,locuiesc într-un bloc și administratorul ne-a avizat că nu m-ai putem platii întreținerea in contul asociației la bancă deoarece aceasta percepe un comision pentru fiecare ordin de plată și trebuie să plătim numai la casierie,a doua problema este numele proprietarilor este afișat în dreptul fiecărui apartament pe lista de întreținere și pe lista cu Nr. de interfon, i-am cerut adm.sa nu-l mai treacă și mi-a răspuns că așa este legal și a treia problema este că pierderile de apă sunt repartizate numai celor care au contoare mai vechi care nu m-ai au aviz metrologic,este legal cum procedează administratia ?
Mulțumesc pentru răspuns
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:29, 20 Septembrie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Fiecare plateste intretinerea unde vrea, la casierie sau la banca...si administratorul nu are niciun cuvant de spus in problema asta!Comisioanele se vor imparti apoi la toata asociatia, pe cpi.
2.Sa va arate unde scrie in lege ca se trece nr interfon!! Nu exista!!
3.Pierderile de apa se repartizeaza la toti!!

Se pare ca nu prea stie legea administratorul dvs...schimbati-l!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Reprezentantul asociatiei este presedintele, cel mult CEx, administratorul este un angajat, nu ia hotariri si nu poate impune ceva.
2. Ce treaba are comisionul bancar, cu interdictia de a mai plati in acel cont ? De aia este obligatoriu acel cont, conform art. 20 din legea 196/2018, pentru ase putea face plati in acel cont. Nerespectarea acelui articol constituie contraventie si se amendeaza conform art. 102 din aceeasi lege cu minim 5000 RON. Discutii despre comisionul bancar si asociatii, gasiti aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu...
www.avocatnet.ro/forum/discu...
3. Conform normelor GDPR este interzis a se mai afisa numele proprietarilor pe lista de cheltuieli de intretinere, sau cea de interfon.
4. Este ilegal ce se face in privinta apometrelor. NML 0003-05 spune clar ca aceste echipamente nu se verifica metrologic (art. 1.3). Norma legala o gasiti aici :
[ link extern ]
Treaba cu pierderile este iar ilegala , nu este prevazuta de nici o norma. O discutie pe aceasta tema gasiti aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu...
"Pierderile" de apa se repartizeaza tuturor, pe numar de persoane, conform legii 196/2018:
Articolul 82
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
(3)Modul de repartizare a cheltuielilor prevazute la alin. (1) se stabileste printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2020
latka, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deschiderea de cont bancar de catre asociatia de proprietari este obligatie impusa de disp L nr 196/2018 prin cont urmand a se realiza operatii bancare intre asociatie si furnizori/prestatori de servicii sau plati in contul intretinerii lunare de catre locatari
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie
Administratorul de imobil nu detine competenta de la sine putere sa impuna achitarea cotelor individuale de intretinere numai la casieria asociatiei deproprietari
Conform dispozitii GDPR asociatia de proprietari detine obigatia legala sa afiseze numai numar apartament fara nume/prenume
Instalarea de aparate individuale de contorizat consum utilitati se realizeaza in urma hotararii majoritatii proprietarilor
Problema cu valabilitatea aparatelor de contorizat individual...este problema delicata care a generat si va genera dispute si polemici
Legiuitorul a dispus reguli generale de aplicat in cadrul asociatiilor de proprietari,dar a omis printre altele sa dispuna norme clare pentru repartizat supliment consum apa
Se uziteaza 3 variante de repartizare care nu sunt perfecte si care de multe ori genereaza dispute intre locatari



ynocentta a scris:


Instalarea de aparate individuale de contorizat consum utilitati se realizeaza in urma hotararii majoritatii proprietarilor

Nu are treaba cu hotarirea majoritatii, este o obligatie legala sa ai apometru. Asa spune legea 196:
Articolul 32
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor.

Problema cu valabilitatea aparatelor de contorizat individual...este problema delicata care a generat si va genera dispute si polemici

Polemicile le stirnesc doar cei ce nu cunosc si nu citesc legile in vigoare. Nu e nimic delicat aici, scrie negru pe alb :
"NORMĂ*) din 1 iunie 2005
de metrologie legală NML 003-05 ”Contoare de apă”
EMITENT
BIROUL ROMÂN DE METROLOGIE LEGALĂ
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 664 bis din 26 iulie 2005
Notă
*) Aprobată prin ORDINUL nr. 107 din 1 iunie 2005, publicat în Monitorul Oficial nr. 664 din 26 iulie 2005.
1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta normă de metrologie legală stabilește cerințele metrologice și tehnice și modalitățile de atestare a legalității, specifice contoarelor de apă destinate măsurării volumului apei curate, reci sau calde, utilizate în aplicații rezidentiale, comerciale și de mica industrie.
.....................
1.3 Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate:
– la măsurarea apelor brute sau uzate;
– la măsurarea apei de irigații;
– ca traductoare de debit, în compunerea contoarelor de energie termică;
ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuințele colective."

Legiuitorul a dispus reguli generale de aplicat in cadrul asociatiilor de proprietari,dar a omis printre altele sa dispuna norme clare pentru repartizat supliment consum apa
Se uziteaza 3 variante de repartizare care nu sunt perfecte si care de multe ori genereaza dispute intre locatari

Legea 196/2018 ultima lege in vigoare prevede un singur mod de repartizare, conform art. 82. Diferenta dintre suma contorilor si valoarea indicata lunar de cel de bransament " nu poate fi individualizata pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare" Pot fi pierderi tehnice sau de alta natura, dar nu pot fi masurate cu dispozitive de masurare/inregistrare.
Mulțumesc pentru răspunsuri,chiar acum am vorbit cu administratorul de la bloc și mi-a spus că banca percepe un comision de 4 lei pentru fiecare ordin de plată încasat de asociație și acesta se va plăti de proprietarul in cauză, asta în plus față de comisionul care îl achit eu iar în ce privește numele de pe lista de întreținere unde pot face o sesizare!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2020
Predeluț, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna seara! comitetul asociatiei de locatari a dispus achizionarea ... augbarbu augbarbu Buna seara! Comitetul asociatiei de locatari a dispus achizionarea si montarea unui sistem de monitorizare video a intrarii in bloc, format din camere video, ... (vezi toată discuția)
În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)
Cerere explicare sume la intretinere caz concret: - au fost schimbate ... us3r us3r Cerere explicare sume la intretinere Caz concret: - au fost schimbate apometrele in aproape tot blocul, trecandu-se la apometre radio - eu si cativa ... (vezi toată discuția)