Buna. Mama mea a decedat cu putin timp inainte. Am deschis procesul succesorial, si am o nelamurire. Mama cumparat un apartament cand eu m-am nascut. Dupa 8 ani s-a recasatorit. In familie erau dezechilibre financiare, deoarece mama era medic iar tatal muncitor. Dupa deces, a ramas un apartament (cumparat dupa casatorie) pe 3 nume( Mama si Tatal vitreg (cota comuna 2/3) si Eu cu 1/3). A ramas apartamentul unde am crescut, ca bun propriu al mamei, si bani pe contul Mamei.
Intrebarea mea este: Tatal vitreg mosteneste si el din apartament ca bunul propriu al mamei, desi era inca vand mama a cumparat acel apartament?
Soldul din banca se i-a ca bun propriu? sau bun comun? Deoarece nu a depus nimic tatal in acel cont.
Parintii nu au fost pe bani comuni
niciodata, iar mama a platit tot ce putea...deoarece eram eu, si se simtea nevoita. Ce se poate face in aceasta situatie?
Va multumesc!
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
daca nu va intelegeti, veti dezbate succesiunea in instanta, masa succesorala se imparte astfel - sotul mosteneste 1/4 si dvs 3/4. Ce aveti de impartit e casa mamei proprie, partea ei din bunul comun si partea ei din banii din cont. Bunurile comune apartin in mod egal sotilor.
sotul mamei poate recunoaste ca banii au fost toti ai mamei si sa nu aiba pretentii decat la 1/4 sau chiar poate renunta la mostenire, vedeti intai cum va intelegeti.
Deci daca inteleg bine, din apartamentul mamei unde m-am nascut (1988), tatal vitreg supravietuitor, cu care s-a casatorit cand aveam 9 ani (1997), are drept la cota de 1/4 ca si sot supravietuitor...?
Banii din cont sunt toti banii din munca mamei. A fost medic. Si-a vandut cabinetul si praxisul(lista de pacienti)....si a depus banii acolo. Tatal vitreg nu avea nici o legatura cu acei bani. Si acei bani sunt bunuri comune? Deci cota este 1/2 al tatalui vitreg? Nu are un ban propriu depus in suma aceea tatal vitreg.
Va multumesc.
Inteleg ca sunteti derutata, contributia sau durata casatoriei, nu are legatura cu mostenirea.. daca se casatoresc mirii azi si maine moare unul, celalalt mosteneste o cota in functie de clasa din care fac parte rudele decedatului cu care vine in concurs, daca decedatul nu are copii si are frati, mosteneste jumatate..
Asa ca d, soțul mosteneste in concurs cu dvs , 1/4 din ce avea mama, ca sot supravietuitor..
Art. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
Banii din cont pot fi proprii daca sunt venituri din bunuri proprii, daca sunt asa, soțul mosteneste o patrime, dar din toata suma, nu doar din jumatate, ca si cum jumatate i-ar apartine. Adica ar avea o parte mult mai mică.
Ramane de vazut provenienta acelei sume, banii din munca- salarii, pensii sunt bani comuni pe perioada casatoriei. Daca provin din vanzareacabinetului, a unor drepturi, banii sunt proprii.
V-am zis, daca nu va veti intelege, veti ajunge in instanta.
Procedura notariala, incepe la notar.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.
E posibil sa nu va intelegeti in fata notarului si sa ajuneti in instanta, insa e obligatoriu sa treceti prin fata notarului cu incercarea de dezbatere a succesiunii. Ar fi bine sa discutati cu un avocat care sa va indrume pasii si sa reusiti sa luati cele mai bune decizii date fiind discutiile in legatura cu fiecare activ mostenit.