avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua. Ce sanse am de a da in judecata firma unde ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua. Ce sanse am de a da in judecata firma unde lucrez

Buna ziua. Ce sanse am de a da in judecata compania pentru care lucrez si de a castiga legat de urmatoarea situatie.
Compania pentru care lucrez e o multunationala cu sediul central in Asia si cu entitati in toata lumea. Filiala pentru care lucrez e in Romania cu sediul in Bucuresti si cu birouri in capitala si in Iasi.
Noi oferim servicii IT si de consultanta pe un singur proiect, catre o alta multinationala in baza unui contract semnat pe 7 ani.
Datorita pandemiei si contextului economic in care ne aflam, incasarile companiei cu care avem contract pe 7 ani, au scazut puternic, aceasta platind mai putini bani catre compania noastra.
Pentru a reduce costurile salariale propiul angajator prin HR-ul din Romania a decis sa implementeze in baza art.52 alin.(3) din Codul muncii reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana pentru o perioada de 3 luni din Mai pana in Iulie inclusiv, asta reflectandu-se intr-o scadere salariala de -20% pentru toti angajatii din Romania. Ei bine cele 3 luni au trecut si ne aflam in a 5 luna (Septembrie) in care suntem foratati sa stam cu aceasta scaderea salariala, majoritatea departamentelor din Romania au revenit la salar integral, inclusiv echipe din propriul departament au revenit la norma intreaga, undeva la 10% din angajati fiind in situatia asta.
Daca la inceput sa pus problema volumului scazut de munca si lipsa oamenilor care sa raporteze incidente pe care noi sa le rezolvam de catre firma care are contract cu noi, factori ce au contribuit in final la decizia propriei companii de a reduce salariile la -20%. In clipa de fata am revenit la un nivel de munca normal pre-covid iar firma refuza sa ne permita revenirea la norma intreaga. Deciziile sunt luate de catre entitati din companie care nu sunt in Romania, conducerea din Romania si HR-ul nu fac decat sa plece capul la ce li se ordona din afara.
Managerul nostru direct care e din UK se lupta pentru a ne aduce inapoi la 100% dovedind ca volumul de munca exista iar termeni pentru reducerea salariala nu ar exista, nu i se comunica nimic concret decat decizi de a ramane cu program redus fara un alt motiv.
Tinand cont de cele mentionate mai sus si de faptul ca, contractul meu e stabilit conform legilor in vigoare din Romania, de faptul ca deciziile legate de programul de munca si salar nu sunt luate de manageri sau de partea Romana, ci impuse din exterior si de faptul ca motivul folosit de companie pentru reducerea salariala (lipsa volumuli de munca) a fost demonstrat prin rapoarte si cifre ca nu e just.
Multinationala pare sa faca abuz de art.52 alin.(3) din Codul muncii referitor la reducerea programului de munca, mai ales ca sa demonstrat ca nu mai exista probleme legate de volumul de munca.
Se poate actiona in judecata compania in vrun fel si chip cu sanse reale de castig?

Va multumesc,
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
MARNUC, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARNUC , utilizator 16:29, 25 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă decizia privind reducerea programului de lucru a expirat, atunci înseamnă că ați revenit (deja) la ceea ce era înainte de ea.
Ce înseamnă, mai exact, „refuză revenirea”? Au mai scris o decizie? Ce fel de decizie? Una de prelungire pe ici pe colo a celei dintâi (pentru unii mumă și pentru alții ciumă)? O altă decizie? Cu consultarea cui? (mira-m-aș să existe sindicat prin mutinațională, dar întreb și io, așa, retoric).

Glumesc, dar în lipsa unei alte decizii, mie mi se pare că dvs. „chiuliți” o zi pe săptămână. Btw - prestați cumva (eventual de acasă) același „nivel de muncă” pentru un salariu redus cu 20%? (cam așa s-ar înțelege).
Ar fi multe de analizat. Șanse sunt. Și, de regulă, le înțeleg și ei din vorbe puține, motiv pentru care nu veți vedea prea des firme mari chemate prin instanță.
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2020
romascanu, moderator
Firma prelungește decizia lunar, se folosesc de portița din codul muncii. Ei se justifica ca nivelul de munca e scăzut și cerere mică. Dar de doua luni atât echipa Nostra cât și managerul prezintă rapoarte și documente prin care le dezmint justificarea lor. Noi ca nivel de munca zilnic , avem comparativ cifre mai mari dacă nu egale cu cele dinaintea pandemiei. Dacă lunile mai Iulie și Iulie volumul nostru a fost extrem de scăzut datorită regulilor de izolare de la nivel european și tăierea salarială a fost justa, acuma nu mai e cazul. Firma se justifica in fata angajaților ca nu avem nivel crescut de munca dar propriile lor rapoarte reda cu totul contrariu. De asta zic ca ei abuzează de portița din codul muncii pentru a ne determina sa muncim pe bani mai putini având același volum Pre-covid

-editat de admin: eliminare citat integral, inutil-
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Micsorare salariala covid19 RazvanPH RazvanPH Buna seara, Sotia mea intampina o problema destul de delicata la locul de munca si dorim sa stim daca putem ataca aceasta decizie atat la ITM cat si pe ... (vezi toată discuția)
Evaluare angajat ca neperformant tiss25 tiss25 Buna Ziua, Sunt angajat la o companie multinationala cu sediul in Bucuresti de aproape 11 ani, pe functia de programator, la nivelul de expert (cel mai ... (vezi toată discuția)
Notificarea de incetare contract in ultima saptamana a perioadei de proba MD752020 MD752020 Buna ziua. Am avut contract cu perioada de proba de 90 zile. Cu aproximativ doua saptamani inainte de finalul perioadei, am avut meetingul de evaluare cu ... (vezi toată discuția)