avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate lua indemnizatie crestere copil daca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate lua indemnizatie crestere copil daca salariata are CIM ...

Se poate lua indemnizatie crestere copil daca salariata are CIM cu norma partiala de 1 zi/luna, in ultimii 3 ani? Precizez ca i s-a rezufat dosarul deoarece nu are 12 lucrate, in conditiile in care adeverinta si stagiul de cotizare arata ce din 2017 este salariata cu aceasta norma partiala.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 28 Septembrie 2020
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului - norma intreaga sau cu timp partial -, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, beneficiati de indemnizatia pentru CCC chiar daca aveti 2 ore/zi sau 4 ore/zi ori 8 ore/zi daca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei.

Baza legala este art. 2 din OUG nr.111/2010 :
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
.......

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala).


3. Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie: Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.
multumesc pentru raspuns!! o nelamurirre asupra termenilor "venituri impozabile" - avand salariul min/economie si timp partial de 1 zi/luna, salariul este supus doar CAS-lui si CASS-lui, nu si impozitului. Influenteaza?
Nu influenteaza.
cei de la agentia de plati si indemnizatii mi-au spus acum telefonic ca trebuie sa aibe cel putin 1 ora/zi lucrata, toata luna. se pare ca influenteaza acet timp partial, voi incerca sa aflu de la departamentul juridic care este articolul de lege. Nu se accepta norma de zile,ore/luna si luna intreaga lucrata
OUG 111/2020, art.4, alin 1 si 2. Indemnizatia este influentata de numarul de zile lucrate in luna

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Maria6225 Maria6225 Buna ziua. Exista un plafon minim al veniturilor in vederea beneficierii indemnizatiei pentru cresterea copilului? De exemplu o viitoare mama care are un ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil demon_inger171717 demon_inger171717 M-ar fi interesat daca o persoana care a realizat venituri in ultimii 2 ani ,din care ultima perioada (1 an) a fost incadrata doar cu 2 ore pe zi ,precedent ... (vezi toată discuția)
Indemnizația pentru creșterea copilului andreiusk andreiusk Bună ziua, Sunt angajată part-time ( 4 ore la fiecare) la două locuri de muncă..... Pot beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului??? (vezi toată discuția)