avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cetatenia romana
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cetatenia romana

sint nascuta in italia. mama mea era cetatean roman iar tatal meu avea cetatenia romana dar si italiana. Eu m-am nascut deci cu cetatenia italiana dar credeam ca o am si pe cea romana avind doi parinti romani. La virsta de un an am fost trecuta pe pasaportul mamei mele la consulatul romaniei din roma. As dori sa am cetatenia romana si un pasaport romanesc. ma puteti ajuta. ce prevede legea in cazul meu. parintii mei nu au renuntat niciodata la cetatenia romana dar nu si-au reactualizat pasapoartele. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 22 Decembrie 2009
legea cetateniei romane reglementeaza modurile de dobandire cat si cele de pierdere a cetateniei, stabilind conditiile si procedura dupa care se realizeaza.
Pentru dobandirea cetateniei, in general se folosesc doua sisteme: jus sangvinis (dreptul sangelui) si jus soli (dreptul locului).
Conform sistemului jus sangvinis copilul devine cetatean roman daca se naste din parinti care, amandoi sau numai unul are cetatenie romana.

Potrivit Legii nr.21/1991 (art.5), copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.
Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.
Copilul gasit pe teritoriul statului roman este considerat cetatean roman, pana la proba contrarie, daca nici unul dintre parinti nu este cunoscut.

Prin urmare, avand in vedere dispozitiile legale in materie dvs aveti cetatenie romana dobandita prin nastere.
trebuie sa va inregistrati si in Romania la domiciliul parintilor.
Dacă nu aveti certificat de naştere românesc, înseamnă că nu sunteti înregistrat în evidenţa cetăţenilor români şi nu vi se poate elibera niciun act.
După înregistrarea naşterii la ambasadă sau consulat, actele de înregistrare sunt trimise în România (de către ambasadă sau consulat) şi autorităţile române de stare civilă înregistrează persoana în evidenţa cetăţenilor români. Pe baza acestei înregistrări se va putea ulterior obţine paşaportul sau un alt act de identitate romanesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura sau pasaport pentru venirea in tara cu minor nascut in italia Mariusoo Mariusoo eu sunt in Italia...sotia a nascut aici si am decis sa inchid activitatea de aici si sa revenim in tara...asi pleca cat mai repede....copilul are o luna ... (vezi toată discuția)
Acte necesare copiilor nascuti in strainatate pentru a calatorii miha.filip_88 miha.filip_88 as dori sa stiu daca este obligatorie detinerea de certificat romanesc pentru a putea aduce din romania in spania copilul( nascut in spania).certificatul pe ... (vezi toată discuția)
Inregistrare obligatorie in românia a copilului de cetatenie italiana 1katerine 1katerine Am o fetița de 5 luni născută in Italia si care are cetatenie italiana (tatăl italian). As dori sa merg cu fetița in România, are carte de ... (vezi toată discuția)