Eu inteleg ca beneficiile acordate de lege nu se exclud intre ele:
"Beneficiile acordate pentru activitatea desfăşurată în fostele grupe I şi a II a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condiţii deosebite de muncă și în condiţii speciale de muncă (după data de 1 aprilie 2001) sunt:
a)reducerea vârstei standard de pensionare;
b)perioadă suplimentară la vechimea în muncă;
c)majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective.
.......
Reducerea vârstei standard de pensionare
Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare. Vârsta standard de pensionare se reduce în raport cu numărul anilor efectiv lucraţi în condiţii deosebite.
Reducerile vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite de muncă/grupa a II-a de muncă (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010) operează doar în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege în raport de data nașterii."
Stagiu militar se asimileaza stagiului de cotizare,deci se adauga la vechime conform art.49,lit. c... la pensionarea anticipata nu se tine cont de acesta.
Reducerea varstei de pensionare este reglemetata in art.55 lit. a....cu un stagiu mai mare de 10 ani in conditii deosebite se reduce cu 3 ani si 4 luni (65 ani- 3 ani 4 luni = 61 ani 8 luni).
Am trimis si o cerere la Casa de Pensii privind stagiu de cotizare si conditiile de pensionare.
Multumesc oricum pentru raspuns.
G Diaconu a scris:
Rationamentul dvs. nu este corect. Cei aproximativ 2 ani de vechime retroactiva se adauga doar celor 29 ani si 6 luni stagiu de cotizare, rezultand un stagiu de 31 de ani si 6 luni raportat la data la care ne aflam, insuficient fata de stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Cei 2 ani si 6 luni de reducere rezultati lucrului in grupa a II a de munca va faciliteaza reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni, dar numai daca aveti stagiu complet de 35 de ani iar stagiul militar nu reduce varsta de pensionare si se adauga doar dupa indeplinirea conditiilor de pensie la limita de varsta. Asta inseamna ca abia peste 3 ani si 6 luni (perioada in care trebuie sa aveti calitatea de asigurat si sa cotizati) indepliniti conditia celor 35 de ani de stagiu complet. Daca aveti varsta de 61 de ani in prezent, inseamna ca aveti mai mult de 2 ani fara stagiu de cotizare, asadar puteti ''cumpara'' o perioada mai mare, dar nu o puteti fructifica decat in aprilie 2022 cand veti avea varsta de pensionare redusa de 62 ani si 6 luni (65 ani- 2 ani si 6 luni= 62 ani si 6 luni). Numai dumneavoastra puteti aprecia costurile si beneficiile demersului.