avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

Daca se incepe dezbaterea unei succesiuni in instanta care sunt mai multi mostenitori, se poate cere doar dreptul de proprietate al unui teren utilizat in fapt de 30 de ani pentru care s-a platit si impozit) fara a emite pretentii si la restul mostenirii? In fapt:

1. Bunica si bunicul au decedat, intai bunica si apoi bunicul. Au avut 3 copii, nu s-a facut succesiune nici dupa bunic, nici dupa bunica.
2. Din acesti 3 copii, unul a decedat, 2 sunt in viata. Urmasii celui decedat (2 copii) isi vor imparti legal averea parintelui decedat, insa probema e la mostenirea bunicilor, cei 2 nepoti ai bunicilor (din partea fiului decedat) nu au pretentii decat la un teren muncit si folosit de fiul bunicilor, la care a si platit impozit peste 30 de ani. Nu au pretentii la casa bunicilor (unde locuiesc ceilalti 2 copii) si nici la alte terenuri si nici nu au pretentii de sulta. Se poate cere in instanta (intrucat nu exista intelegere amiabila) doar acel teren?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2020
cbcr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 20:05, 4 Octombrie 2020
Buna ziua,
Dezbaterea succesiunii se face pentru INTREAGA MASA SUCCESORALA.
Daca ceilati 2 succesori ar renunta la succesiunea privind acel teren atunci ar renunta la TOT!
Dezbateti succesiunea privind TOATE bunurile si iesiti si din indiviziune.
E cel mai simplu.
Daca cei doi nepoti aduc in fata judecatorului doar acea cota din masa succesorala atunci ceilalti aduc restul si deci .....
Multumesc. Mai am o intrebare: daca cei 2 nepoti renunta complet la orice mostenire din partea bunicilor, o pot accepta doar pe cea a tatalui? Mama si tatal lor au cumparat un teren si au construit o casa in timpul casatoriei, deci mostenesc 5/8 mama lor (si sotia celui decedat) si 3/8 copiii. Se poate face succesiunea intre cei 3 la notar - nepotii bunicilor si mama lor (aici exista intelegere) fara dezbaterea succesiunii bunicilor? (evident fara sa intre niciun teren sau nimic altceva de la bunici).
Buna ziua,
DA, pot dezbate succesiunile de pe urma tatalui dar cand se va face dezbaterea succesiunii de pe bunica atunci vor putea veni sa solicita ca lotul lor sa fie 0!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni succesive Flori7912 Flori7912 Bună ziua, Se da următoarea situație: bunica văduvă, succesiune după soțul decedat făcută, are un singur fiu necăsătorit dar care are 3 copii cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate , mostenire Madalin932 Madalin932 Bunicul meu a murit si a fost unicul proprietar pe un teren cu mentiunea in actul casei ca este casatori cu x . bunicii mei au avut 2 copii, 1 a murit si 1 ... (vezi toată discuția)