avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Inregistrare la 31 Dec a concediilor de odihna ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Inregistrare la 31 Dec a concediilor de odihna neefectuate in cursul anului

Cum se inregistreaza in contabilitate la 31 Decembrie, concediile de odihna neefectuate in cursul anului?
In OMF 1752/2005 (Reglementari contab conforme cu Directiva a IV a) se preved urmatoarele la pt. 159:
"Sumele datorate şi neachitate personalului (concediile de odihnă şi alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmează să fie încasate de la acesta, aferente exerciţiului în curs, se înregistrează ca alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul".
In acelasi OMF 1752 la Capitolul VII Functiunea conturilor se prevad urmatoarele la contul 428:
"În debitul contului 428 "Alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul" se înregistrează:
.....
- sumele datorate personalului, pentru care nu s-au întocmit state de plată, determinate de activitatea exerciţiului care urmează să se închidă, inclusiv indemnizaţiile pentru concediile de odihnă neefectuate până la închiderea exerciţiului financiar (641);
......"
In cele de mai sus se vorbeste despre inregistrarea la 31 Dec a concediilor de odihna neefectuate fara a intocmi state de plata la acesta data: 641 = 428. Contributiile datorate de angajat si angajator se inregistreaza? Fara a intocmi state de plata? In declaratiile pentru contributiile sociale pe Dec se reflecta si acele contributii pentru concediile de odihna neefectuate la 31 Dec?
Stie cineva toate aceste detalii?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:54, 5 Ianuarie 2010
Statele de plata se intocmesc lunar si se cumuleaza in ele toate veniturile in vederea impozitarii!
Sint doua situatii aplicabile:
-a)cind se solicita plata co la data platii salariului, deci se include in statul de plata lunar;
-b)cind se solicita plata in avans a co si se face stat intermediar( gen avans) si ulterior sumele platite se cumuleaza in statul lunar in vedere impozitarii;
Situatia aplicabila este b), adica faceti stat gen avans pentru co neachitat cu 641(brut)=428-suma datorata bruta, fara impozite angajat sau angajator!
Va referiti la crearea de provizioane, acestea se constituie atat pentru concedii de odihna neefectuate cat si pentru ore suplimentare a caror plata si includerea in statul de plata se va face in anul 2010,desi sunt cheltuieli aferente anului fiscal 2009.
Se constitituie provizion si pentru cheltuielile reprezentand contributiile angajatorului pentru sumele respective.
Multumesc pentru raspuns. Totusi, daca se reflecta pe cheltuieli (641=428) in anul curent valoarea bruta a concediilor de odihna neefectuate, atunci de ce nu trebuiesc reflectate in anul curent si cheltuielile reprezentand contributiile angajatorului pentru aceste concedii neefectuate?
Se constituie provizion si pentru cheltuieli reprezentand contributiile angajatorului
Din considerentele de mai jos, concediile de odihna neefectuate pana la 31 Dec si contributiile angajatorului pentru aceste sume, se pare ca nu fac obiectul provizioanelor, ci trebuiesc reflectate in 4281 (pt suma bruta a concediilor de odifna) si 4381 (pt suma contributiilor angajatorului):
1) la pt. 184, alin. (3) lit. b din OMF 1752 se face distinctia intre provizioane si cheltuieli angajate. Sumele aferente concediului platit sunt incadrate la cheltuieli angajate.
2) la pt. 159 din OMF 1752/2005 se specifica ca aceste concedii de odihna neefectuate pana la 31 Dec trebuiesc reflectate ca "alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul" (4281)
3) la pt. 161, alin (2) din OMF 1752 se specifica urmatoarele referitor la contributii sociale: Eventualele sume datorate in perioada urmatoare, eferente exercitiului in curs, se inregistreaza ca alte datorii sociale. (4381)
Astept pareri legate de interpretarea de mai sus.

Alte discuții în legătură

Inregistrare co neefectuat Cata_68 Cata_68 Buna ziua, Am si eu o neclaritate referitoare la inregistrarea CO neefectuat pana la 31.12.2013: - se constituie provizion? - se inregistreaza pe ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate ajustari salarii pentru co neefectuat Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, As dori opinii in legatura cu urmatorul subiect: La sfarsitul lunii decembrie am inregistrat in contabilitate ajustari pe cheltuielile cu ... (vezi toată discuția)
Cont 542 bilant ioanaep ioanaep Buna ziua, intrebarea mea este daca diurnele inregistrate in 542 si ne acordate pana la data bilantului se inregistreaza in 461 sau 4281.... multumesc f ... (vezi toată discuția)