avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Obligativitatea purtarii masti langa scoli
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Obligativitatea purtarii masti langa scoli

[Obligativitatea purtarii masti langa scoli] Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, va rog sa-mi spuneti ce baza legala au autoritaritile pentru a impune purtarea mastii in aer liber daca persoana se afla la 100m de scoli.

Mi se pare cel putin o decizie aberanta, la fel ca multe altele date anul acesta care au fost anulate in instanta pentru ca nu erau constitutionale, deci stim deja de tendinta statului de a ne abuza libertatile. Sa ne intelegem, transmisia in aer liber este foarte putin probabila, iti trebuie contact cu persoana 15 min in spatiu inchis in general. Daca era asa de usor sa iei COVID doar pentru ca treci 1 secunda pe langa o persoana aflata la 2m pe strada, eram toti infectati pana acum.

Va rog sa-mi spuneti cum se poate ataca in instanta decizia in sine (nu am de gand sa astept sa vina prima amenda, abuzurile astea trebuie aplatizate de la radacina) sau cum se poate obtine o exceptie medicala pentru ca eu chiar nu respir bine cu masca pe fata. Eu respir mai mult pe o nara din cauza unor cornete umflate.

O port destul in magazine, cand stau afara vreau si eu sa respir normal.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
AES87, utilizator
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 16:39, 17 Octombrie 2020

Sunteti medic?




AES87 a scris:



Sa ne intelegem, transmisia in aer liber este foarte putin probabila, iti trebuie contact cu persoana 15 min in spatiu inchis in general. Daca era asa de usor sa iei COVID doar pentru ca treci 1 secunda pe langa o persoana aflata la 2m pe strada, eram toti infectati pana acum.




Pai daca tot spuneti ca in citeva secunde ati parasit zona, care-i problema sa purtati masca acel atit de scurt timp ? Calea aeriana e cea mai probabila cale de contagiune. In spatiu deschis plus aglomeratie (aici s-ar incadra zona sub 100 de metri fata de scoli) exista un astfel de risc.
In prezent exista un numar de persoane infectate atat de mare încât nu se mai poate cunoaște nimic precis.Nu ma refer la numarul.de 3000.de.confirmati pozitiv ci la situatia reala necunoscuta.
Exista risc de infectare si in aer liber și ca masura de preventie ar trebui sa purtați masca.
In apropierea scolilor exista clar risc de contaminare daca sunt elevi pe acolo și de aceea este recomandabil sa purtați masca.

A spus acest lucru si prof. Streinu Cercel si nu trebuie sa va luati neapărat dupa lege ci după ceea ce este recomandabil sa faceți din punct de vedere medical.
Este bine sa faceți tot posibilul.sa evitați sa va infectati pentru ca după aceea veti transmite si la altii.

Nu va mai luați după avocata poporului pentru ca este foarte greu sa dai lege zilnic.Juridic ea poate avea dreptate dar legea nu poate avea viteza virusului mai ales ca in România toti factorii de decizie politica se misca foarte greu și in conditii normale si sunt foarte lenți in gândire.
Important este sa evitam sa ne infectam si sa ii infectam după aceea si pe altii.
Nu vrem sa încetinim riscul si ritmul de contaminare a populatiei sau ce vrem?
Este o măsură de preventie necesara.

Cu stima,
Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
@vali m

Nu si nici nu trebuie sa fiu, asta e ce ne spun autoritatile de multa vreme. Aceleasi autoritati care acum spun ca e mare tragedie daca nu porti masca la 100m de scoala, adica si atunci cand scoala este inchisa si pe trotuar nu e nimeni inafara de tine.

Nu trebuie sa fi medic nici ca sa-ti dai seama ca aveam nr. cazuri active in scadere intr-o perioada in care nu exista deloc obligativitatea purtarii masti in nici un spatiu public in aer liber.

Ca sa ne intelegem cat de aberanta este decizia, daca mergi pe bulevardul Chisinau din Bucuresti acolo nu iti trebuie masca desi e multa lume, dar daca mergi dupa blocuri unde nu prea e lume, iti trebuie pentru ca sunt multe scoli.

Mda, total aberant, trebuie atacata in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
AES87, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prof STREINU CERCEL a spus ca masca trebuie purtata de dimineata pana seara oriunde mergem.
Așadar, recomandabil ar fi a se proceda asa.

In Italia s-a decretat purtarea mastilor pe strada:

[ link extern ]

Deci. nu doar in România avem asa ceva.

In preajma scolilor sunt foarte multi elevi infectati care vorbesc, tipa si ce mai fac ei pe acolo.
Conteaza foarte mult si unde se afla cele mai multe persoane infectate.
Eu am estimat dezastrul actual din scoli de prin luna iulie.

Eu va inteleg nemulțumirea privitoare la purtarea mastii pentru ca nici mie nu imi convine dar este bine sa facem ceea ce trebuie făcut.


Cu stima,
Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

De ce trebuie purtata masca in starea de alerta si nu exista aceasta obligatie in starea de urgenta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Raspunsul este simplu. S-a constatat ca este necesara purtarea mastii foarte tarziu la nivel mondial. Nu este vorba de incalcarea unor drepturi ... (vezi toată discuția)
Este legala amendarea persoanelor care nu poarta masca in spatiu ... eduard27 eduard27 este legala amendarea persoanelor care nu poarta masca in spatiu deschis? (vezi toată discuția)
Obligativitate purtare masca in spatii publice inchise misu77 misu77 Buna ziua, Este obligat un copil de 3 ani sa poarte masca intr-un spatiu public inchis,transport in comun etc? Multumesc! (vezi toată discuția)