avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna in funcție de orele lucrate.Buna ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna in funcție de orele lucrate.Buna ziua,dacă ...

Buna ziua! Sper că este ok categoria in care întreb. Dacă m-ați putea ajuta cu un răspuns, va rog.
Sunt angajata de la sfârșitul lunii ianuarie , program 6 h /zi, weekendul lucrat: unul da, unul nu, deci într-o lună pot prinde 2 sau 3 weekenduri lucrate. Sambetele 9 h, duminica 6h. Mi-am luat concediu de odihna de pe data de 31 august , 9 zile lucrătoare. Mi s-a explicat că perioada stării de urgență a diminuat zilele de concediu, am înțeles asta. Salariul meu : minimul pe economie.
Acum, angajatorul îmi spune că nu aveam dreptul la cele 9 zile de concediu , pentru că în tot acest timp de când lucrez nu aveam 160 h lucrate, iar eu am fost plătita mereu salariul minim, zicând că am fost plătita in plus . (Unele luni cred că aveam 150 ore, altele 165... ) Și că de acum înainte nu mai am dreptul la concediu odihna cu plata , iar următoarele 9 zile concediu nu vor fi plătite, cum ar veni mai trebuie sa sar peste următoarele 9 zile de concediu. ( Știu că nu mai sunt 21 zile, sunt mai puține ).Este adevărat/ legal ceea de zice angajatorul ? Nu am mai auzit așa ceva. Sa nu uitam că lucrez și weekendurile.
Ciudat e că toată lumea care lucrează în acea clădirile e plătită cel puțin minimul pe economie și beneficiază de concediu odihna, având același program de munca.
A, și încă o întrebare : mi s-a zis că voi fi plătită cu ora de acum înainte . Asta cred că ar da sub salariul minim in unele luni, iar în altele peste, în funcție de ore. Este legal ?

Mulțumesc , zi buna !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 12 Octombrie 2020
Vă răspund doar la întrebarea despre concediul de odihnă, cealaltă mă depășește.
Nu este adevărat ce spune angajatorul. Doar plata este proporțională cu timpul efectiv lucrat, nu și concediul de odihnă.

Codul muncii, Art. 106.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Ce statut ati avut pe durata starii de urgenta , somaj tehnic , ati fost la munca , ati lucrat de acasa etc. ?
Am fost in șomaj tehnic.



Cornel Vasile a scris:

Ce statut ati avut pe durata starii de urgenta , somaj tehnic , ati fost la munca , ati lucrat de acasa etc. ?

Somajul tehnic afecteaza durata concediului de odihna .

Cum afectează șomajul tehnic zilele de concediu de odihnă. Lămuriri de la Inspecția Muncii
www.avocatnet.ro/articol_550...

Da, știu, am precizat asta.

Nu știu dacă m-ați înțeles sau poate nu m-am exprimat bine in postul meu.

Eu până acum am fost plătită salariul minim (având program 6 h luni -vineri și 2-3 weekenduri /luna lucrate , sâmbătă 9h, duminica 6 h). Acum mi se zice că de fapt am fost plătită mai mult decât trebuia , că am fost plătită 160 h ,deși unele luni aveam lucrate 150 h. Și de aceea ,mi s-a precizat că nu aveam DREPTUL la concediu de odihna platit. (Mi s-a transmis la 1 luna jumătate după concediu ) și că angajatorul consideră că următoarele 9 zile (restul rămas din anul acesta , da,știu, sunt mai puține acum din cauza perioadei de șomaj tehnic +concediu anul viitor ,astfel încât sa dea Nr 9) nu o sa le mai iau. Toată lumea din aceea locație lucrează același Nr de ore ca și noi ,la fel ca și weekenduri, dar au avut concedii de odihna platit.

Mulțumesc că mi-ați răspuns, contează mult pentru mine.


Cornel Vasile a scris:

Somajul tehnic afecteaza durata concediului de odihna .

Cum afectează șomajul tehnic zilele de concediu de odihnă. Lămuriri de la Inspecția Muncii
www.avocatnet.ro/articol_550...

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna si weekendurile lucrate ioanatd ioanatd Va rog sa ma ajutat in clarificarea drepturilor salariatilor ce lucreaza 2 weekenduri pe luna (respectiv 2 sambete si doua duminici). Care este modul de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt LIVIA CARMEN LIVIA CARMEN buna seara, 1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna. Practic angajatul va lucra o zi pe luna. In acest caz, de cate zile de concediu pe an ... (vezi toată discuția)