avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Am 17 ani iar în 6 luni fac 18, tatăl meu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Am 17 ani iar în 6 luni fac 18, tatăl meu vitreg ...

Buna ziua! Am 17 ani iar în 6 luni fac 18, tatăl meu vitreg a murit acum 2 saptamani. Am discutat cu părinți mei si nu vor sa faca nimic pentru averea lui. Eu stiu ca nu pot sa fac nimic singura pt ca sunt minoră. El mai are o nepoata si o sora Si mama mea mi a spus că e posibil ca el să fi trecut totul pe numele lor. Are ceva daca nu fac nimic acum si fac peste 6 luni cand voi fi majora? Daca le a trecut totul lor eu mai pot primi ceva ( Sunt trecuta pe numele lui). Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:11, 12 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă sunteți infiata cu acte beneficiați ca și ceilalți copii.ca sa nu treacă termenul de 6 luni este bine sa înștiințați in scris ceilalți moștenitori ca doriti dezbaterea succesiunii, dacă ma dvs. nu vrea...cel mai simplu e prin mama pana la majorat
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de opțiune succesorală este de un an de la data decesului, conform Noului Cod Civil. (era de 6 luni în vechiul cod civil, care NU se aplică în speță, fiindcă vorbim de un mort de 2 săptămâni, nu de 20 de ani. Se aplică legea în vigoare la data morții).

Deci timp aveți. Puteți da chiar dvs. o declarație de acceptare a moștenirii, imediat ce împliniți 18 ani. (dacă mama dvs. nu vrea să vă ajute între timp).

Întrebarea este ce înseamnă, mai exact, „sunt trecută pe numele lui”? (asta-i o vorbă din popor, care poate să reflecte o stabilire/schimbare de filiație sau poate nu. Depinde).
Nu are importanță numele, ci FILIAȚIA.
Ați fost adoptată de defunct? Există o hotărâre judecătorească de adopție? Atunci nu prea înțeleg de ce îi ziceți „tată vitreg”.
Numele defunctului este trecut în certificatul dvs. de naștere la rubrica TATA? Sau purtați doar numele lui de familie (din diverse motive - cum ar fi o schimbare de nume pe cale administrativă) iar la rubrica tata este numele altcuiva?

Dacă aveți filiația stabilită față de defunct (prin adopție, de exemplu) atunci îl moșteniți.
Dacă nu aveți filiația stabilită față de defunct, atunci nu-l moșteniți.

Dacă este ceva ce nu vă este limpede din ceea ce scriem, spuneți-ne și vă explicăm.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2020
romascanu, moderator
Am discutat cu părinți mei

mama e vie, inteleg... dar cu care alt parinte ai mai discutat ?Pastrezi legatura si cu tatal biologic ?
Exista o hotarare judecatoreasca cu privire la adoptie ? intreab-o pe mama.
Ce avere avea tata si cum a fost transmisa sora-sii si nepoatei ? va trebui sa te interesezi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Daca am o sora vitrega majora iar copilul meu minor are o sora vitrega minora (eu nefiind niciodata casatorit) cum mostenesc fiecare in caz de deces al meu? ... (vezi toată discuția)