Tatal meu a decedat in urma cu putin timp, mai exact pe 1 octombrie 2020. In ultimii ani nu am avut o legatura foarte stransa. As dori sa stiu cum pot afla daca am mostenit ceva de la el sau daca are vreun testament in favorea mea sau a copiilor mei? Mentionez ca tatal meu s-a recasatorit si actuala sotie traieste. In plus am avut o sora care a decedat tot anul acesta si are un singur fiu minor. Sotia lui nu prea m-a avut la inima, nici macar nu m-a anuntat ca a murit. Se poate face succesiunea fara mine? Nu sunt o vanatoare de averi dar ma gandesc la copiii mei care ar putea beneficia de mica parte din mostenire care mi s-ar cuveni.
romascanu
Moderator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Este dreptul dvs. în calitate de descendent al defunctului. Aici nu-i nicio „vânătoare”.
Aveți la dispoziție un an de la data decesului pentru a da o declarație de acceptare a succesiunii. (între timp, puteți face unele verificări).
Orice notar poate verifica registrele succesorale pentru a afla dacă există vreun testament.
În lipsa unui testament, soția supraviețuitoare are 1/4 din moștenire, iar dvs. și nepotul de soră 3/4 (împreună).
Altfel spus: 2/8 +3/8 +3/8.
Shaiya
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Se pare ca am o mica problema. Notarul nu poate verifica registrele succesorale, sau cel putin asa mi-a zis mie, fara certificatul de deces al defunctului. Eu nu am acest certificat, pentru ca asa cum v-am spus nici macar nu am fost anuntata de moartea tatalui meu. Acest cerficat il are vaduva lui iar eu nu am nici o legatura cu aceasta doamna , care nu m-a inghitit toata viata. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Rugați notarul să vă facă o adresa catre starea civila prin care să solicite eliberarea unui extras pentru uz oficial sau un duplicat al certificatului de deces.
Succesiune
platinium
Buna seara ! Ma numesc George si doresc din partea dvs cateva sfaturi referitoare la o mostenire.
In 1992 a murit bunicul si aveau drept la masa succesorala ... (vezi toată discuția)