Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt:
Daca defunctul lasa mostenire prin testament autentic ( încă nu știu sigur dacă este autentificat la notar de către defunct, deoarece am fost înștiințat prin telefon de sora mea) ,o parte din bunuri , sau anumite bunuri / proprietati specifice, nepoților (fiul și fata surorii mele), testamentul poate fi contestat de catre ceilalți copii ale defunctului ?(defunctul avand încă doi copii,eu si sora mea).testamentul a fost intocmit fara stirea mea și a surorii mele,
.Mama a decedat în noiembrie 2010 iar tatăl decembrie 2019
Precizez ca si eu am un 2 cooii la fel ca și cealaltă sora a mea care are și ea 2 copii.Noi am aflat doar acum de existenta acestui testament.Va rugam sa ne spuneti daca putem face ceva in aceasta privinta.Ar mai fi de precizat ca nu a avut loc succesiunea in urma decesului mamei și nici în urma decesului tatalui
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Testamentul nu poate fi anulat dacă a fost întocmit cu respectarea condițiilor legale, dar se poate cere reducțiunea de către moștenitorii rezervatari, în cazul că li s-a încălcat rezerva succesorală prin respectivul testament
Nu avea nici o obligație să vă anunțe că lasă averea moștenire lui X sau Y.
Și dacă cereți în instanță reducțiunea liberalităților excesive, veți primi doar o jumătate din moștenire față de cât vi s-ar fi cuvenit dacă nu exista testamentul.
Nepoții n-au nici un drept la moștenire după bunici.
A lăsat testament toată averea, sau o parte din bunuri`?
Este vreun termen de atacare a testamentului după deces?
Cu toate ca nu cred ca a fost autentificat la notar deoarece am înțeles ca trebuia certificat IML
Nu avea cum sa aibă acel certificat
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu trebuia obligatoriu certificat de la IML. Dacă NOTARUL a constatat că este în deplinătatea facultăților mintale, nu era obligatoriu să ceară certificat de la IML.
Rămâne la aprecierea notarului dacă este necesară o expertiză la IML, sau nu.
Termenul pentru a cere reducțiunea la bunurile lăsate testament, este de 3 ani.
Pot sa las testament?
tut
As putea sa las un testament pentru nepoata mea in cazul in care eu nu am copii si nu am fost casatorita? As dori sa ii las ce am eu si testamentul sa nu ... (vezi toată discuția)