avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in ce conditii se poate ataca testamentul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in ce conditii se poate ataca testamentul?


Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt:
Daca defuncta lasa mostenire prin testament autentic,o parte din bunuri(respectiv o padure), sau anumite bunuri / proprietati specifice, unui nepot(fiul surorii mele), testamentul poate fi contestat de catre fiul defunctei?(defuncta avand doi copii,eu si sora mea).testamentul a fost intocmit fara stirea mea,in anul 2006 cand mama mea era in viata,avand varsta de 85 de ani si la momentul respectiv avand usoare probleme psihice(inceput de Alzheimer) care cu timpul s-a accentuat.Mama a decedat in urma cu 2 ani,in septembrie 2009.
Precizez ca si eu am un fiu la fel ca sora mea.Noi am aflat doar acum de existenta acestui testament.Va rugam sa ne spuneti daca putem face ceva in aceasta privinta.Ar mai fi de precizat ca nu a avut loc succesiunea in urma decesului mamei.
Va multumim anticipat........
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:30, 27 Octombrie 2011
Orice act poate fi atacat....Fiind testament autentic nu prea cred ca notarul l ar fi autentificat daca nu avea o adeverinta de la IML asupra starii de sanatate daca constata ca e ceva in neregula. Insa puteti cere reductiunea liberalitatilor succesive daca prin acest testamant s a incalcat rezerva succesorala, la care dvs aveti dreptul cat si sora dvs. Insa pt toate aceste aspecte trebuie sa deschideti procedura succesorala.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator
Puteti ataca testamentul , dar trebuie sa faceti dovada calitatii procesuale active prin aceea ca ati acceptat tacit sau expres mostenirea in cele 6 luni de la deces.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
avvalentina, utilizator
Teoretic puteti ataca testamentul pentru:
nulitate - viciu de consimtamant
reductiune (1/3 v-ar reveni prin reductiune)

Testamentul este universal sau i-a lasat doar anume proprietati fara a va afecta rezerva?
testamentul nu este universal.i-a lasat doar o anume proprietate(o padure) la care trebuia sa aiba dreptul ambii nepoti.
Daca valoarea respectivei paduri nu va incalca rezerva nu prea vad ce ati putea face. Un testament autentic este mai greu de atacat cu reusita.

Alte discuții în legătură

Cheltuielile de judecata cine le suporta? alyna18bn alyna18bn Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defuncta lasa mostenire prin testament ... (vezi toată discuția)
In ce condiții se poate ataca testamentul? Ioan Luca Ioan Luca Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament autentic ... (vezi toată discuția)
Despre testament ! ionel-s ionel-s Mama doreste sa-si faca testamentul, insa vrea sa fie sigura ca acesta nu va fi contestat mai tarziu. In ce maniera trebuie facut pt ca acesta sa nu fie ... (vezi toată discuția)