avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DESPRE TESTAMENT !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DESPRE TESTAMENT !

Mama doreste sa-si faca testamentul, insa vrea sa fie sigura ca acesta nu va fi contestat mai tarziu. In ce maniera trebuie facut pt ca acesta sa nu fie contestat ? Trebuie sa mentionez ca are un inceput de alzheimer !
Multumesc aticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 23:12, 25 Februarie 2012
Intai trebuie facut o expertiza medico legala in urma careia se va elibera un certificat IML care sa ateste ca mama dvs are capacitate de exercitiu deplina. Dvs sunteti singurul copil? Daca da nu este nicio problema in a testa in favoarea dvs. Daca mai are si alti copii acestia ar putea cere reductiunea liberalitatilor excesive la decesul acesteia si la deschiderea procedurii succesorale pentru partea ce incalca rezerva succesorala a acestora. Este Bine ca testamentul sa se faca in forma autentica la notar si poate fi facut si in prezenta a doi martori, NCC prevede si aceasta posibilitate, insa avand in vedere eventuala boala a dansei este necesar acel certificat IML.
Multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra. Nu sunt singurul copil si chiar avem o problema in acest sens. Daca se respecta aceasta procedura, cu obtinerea unui certificat IML si cu doi martori la notariat, ce sanse sunt sa fie anulat in justitie ?
Daca se poate anula, ce alta forma de succesiune se poate utiliza ?
Tata nu a apucat sa faca impartirea asa cum si-a dorit, sora a acceptat o perioada ceea ce stia ca tata doreste, insa acum s-a razgandit si si-a manifestat ......, intr-o maniera jenanta, ca nu mai este de acord cu dorinta tatalui...
Daca nu se poate cu testament din cauza bolii ramane ca la decesul dansei sa dezbateti succesiunea legal. Si se va imparti mostenirea intre dvs si sora sau cati copii are mama. Si cu testament trebuie sa stiti ca daca mama va las tot dvs, sora , ceilalti frati, pot cere reductiunea testamentului pentru ca le incalca rezerva succesorala data prin lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate ataca testamentul? alyna18bn alyna18bn Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defuncta lasa mostenire prin ... (vezi toată discuția)
In ce condiții se poate ataca testamentul? Ioan Luca Ioan Luca Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament autentic ... (vezi toată discuția)
Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)