avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuielile de judecata cine le suporta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuielile de judecata cine le suporta?


Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt:
Daca defuncta lasa mostenire prin testament autentic,o parte din bunuri(respectiv o padure), sau anumite bunuri / proprietati specifice, unui nepot(fiul surorii mele), testamentul poate fi contestat de catre fiul defunctei?(defuncta avand doi copii,eu si sora mea).testamentul a fost intocmit fara stirea mea,in anul 2006 cand mama mea era in viata,avand varsta de 85 de ani si la momentul respectiv avand usoare probleme psihice(inceput de Alzheimer) care cu timpul s-a accentuat.Mama a decedat in urma cu 2 ani,in septembrie 2009.
Precizez ca si eu am un fiu la fel ca sora mea.Noi am aflat doar acum de existenta acestui testament.Va rugam sa ne spuneti daca putem face ceva in aceasta privinta.Ar mai fi de precizat ca nu a avut loc succesiunea in urma decesului mamei.

As vrea sa stiu daca deschid actiune succesorala,cine suporta cheltuielile de judecata?????


la autentificarea testamentului de catre notar era obligatorie adeverinta medicala de la IML sau nu???avand in vedere ca era doar inceput de boala....si as vrea sa mai stiu daca putem cere o copie dupa testamentul care l-au facut fara stirea mea.daca pot sa fac cerere pt eliberarea acelei copii......

va multumim
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 01:52, 28 Octombrie 2011
Deci, persoana interesata care considera ca a fost lezata intr-un fel sau altul la accesul dreptului sau de mostenire pentru faptul ca autoarea a lasat un testament... Da, se poate ataca! Atentie, dupa dispozitiile NCC, republicat!
Nu are nici o relevanta ca testamentul este facut fara stirea dumneavoastra.
In cazul in care sunt mostenitori 2 descendenti (dvs si sora dvs) acestia au o rezerva succesorala de 2/3, care nu poate fi incalcata. Legatul facut prin testament in favoarea nepotului este valabil daca reprezinta restul de 1/3 din mostenire. Daca este mai mare, se va reduce pana la aceasta cota.
Dumneavoastra suportati cheltuielile initial. Este vorba de taxe de timbru care este in functie de valoarea masei succesorale si alte mici taxe de timbru (50 lei constatare calitate mostenitor, etc)
Alex_Munteanu a scris:

Dumneavoastra suportati cheltuielile initial. Este vorba de taxe de timbru care este in functie de valoarea masei succesorale si alte mici taxe de timbru (50 lei constatare calitate mostenitor, etc)

alyna 18bn, achiesez la ceea ce a postat av.Alex_Munteanu, dar daca nu ati contestat acel testament la instanta inainte de 01 octombrie 2011, cand a intrat in vigoare NOUL COD CIVIL, republicat, si ati depus contestatia dupa 01 octombrie, se judeca dupa noua lege! Afirm, scriu...

Eu consider ca se judeca pe vechea lege daca succesiunea a fost deschisa inainte de 1 octombrie. Conteaza data deschiderii succesiunii si nu data dezbaterii.

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate ataca testamentul? alyna18bn alyna18bn Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defuncta lasa mostenire prin ... (vezi toată discuția)
In ce condiții se poate ataca testamentul? Ioan Luca Ioan Luca Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament autentic ... (vezi toată discuția)
Moștenire apartament Adi20000 Adi20000 Dacă se poate un ajutor cu privire la următoarea problema. O bunica are un apartament. Are doi copii. Fata si băiat. Băiatul a decedat. Fata traieste. ... (vezi toată discuția)