avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Logodnicul meu are un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Logodnicul meu are un contract de ingrijire cu uzufruct ...

Buna seara! Logodnicul meu are un contract de ingrijire cu uzufruct viager cu 2 bătrâni , de 5 ani de zile, .Bătrânii au un fiu pe care l-au dezmostenit. In acești 5 ani , logodnicul meu s-a îngrijit de tot ce a fost nevoie , i-a dus la spital cand a fost nevoie, le-a cumpărat medicamente, s-a ingrijit ca in fiecare iarnă sa aibe lemne pentru foc , si multe altele. Bătrânii sunt destul de dificili, iar de anul acesta bătrână a început să creeze tot felul de bârfe si minciuni. Între timp se pare ca au reluat legatura cu fiul dezmostenit , si nu le mai convine nimic , tot ne amenință ca vrea sa "rupa" contractul. Intrebarea mea este dacă poate sa faca acest lucru , nu mi se pare corect ca dupa 5 ani de zile de chinuri , de bani cheltuiti si multe de suportat si indurat , sa rămânem asa , ce poate sa faca logodnicul meu , avem o multime de dovezi si martori care pot sa contrazică orice spune barana. Ajutati-ma cu un sfat , va rog frumos!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:55, 19 Octombrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
baiatul sa isi vada de treaba ca si pana acum, inca si mai atent , cu probe pt orice face.
Batranii au la indemna o actiune in instanta, sa ceara rezolutiunea contractului, insa nu vor avea succes daca baiatul a facut ce scrie in contract. Daca batranii refuza pe viitor intretinerea, e treaba lor, insa trebuie probe, probe.

e impropriu folosit termenul de fiu dezmostenit. Nu e dezmostenit, ci prin instrainarea bunului, casa nu mai e in patrimoniul parintilor si implicit, fiul nu are ce mosteni. Nieni nu e obligat sa lase mostenire.
dezmostenirea inseamna altceva, e o inlaturare de la mostenire, nu e cazul si nici posibil
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator




Va mulțumesc din tot sufletul pentru răspuns! Logodnicul a fost si plecat 3 ani in strainatate , bineînțeles , ca de 2-3 ori pe an revenea acasa , dar in tot acest timp , socrii mei s-au ingrijit absolut de tooot ce a fost nevoie , el le-a trimis bani socrilor....Afectează asta cu ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator
da, afecteaza, intretinerea trebuie sa fie personala, nui se deleaga, conteaza si ce scrie in contract.
daca il da in judecata, sa mearga la un avocat sa vada cum se va apara.


va rog sa apasati pe raspunde, nu pe citeaza, e in josul telefonului daca scrieti de pe tel
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator
Am înțeles, va mulțumesc, sperăm să nu se ajungă in punctul ăsta și să se calmeze bătrânii. Cu toate că nu mai putem, ne-au adus la disperare .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce este contractul de întreținere?
Contractul de întreţinere este o înţelegere între două părţi: întreţinător şi întreţinut.
Întreţinătorul se obligă că îi va asigura întreţinerea şi îngrijirea întreţinutului pentru o anumită perioadă.
În schimbul întreţinerii, întreţinutul va transmite un drept real asupra unui bun mobil sau imobil.
Deci, amândouă părţile doresc, prin semnarea acestei înțelegi, să obţină un beneficiu, în schimbul unor obligaţii pe care şi le asumă.
1. În ce constă întreţinerea
Prestaţiile de întreţinere pot fi stabilite expres de părţi la încheierea contractului. În cazul în care se prevede doar că se asigură întreţinerea, această noţiune trebuie interpretată cât mai extensiv, incluzând hrana, medicamentele, îmbrăcămintea, îngrijiri medicale, ajutor la treburile casnice, indiferent dacă întreţinutul şi-ar permite singur sau nu toate aceste lucruri.
Contractul de întreţinere are caracter aleatoriu. Asta înseamnă că întinderea obligaţiei de întreţinere asumată de întreţinător, atunci când e stabilită pe durata vieţii uneia dintre părţi, nu se cunoaște la momentul contractării. Ea depinde de un eveniment viitor şi incert (în cazul de față, decesul întreținutul), la realizarea sau nerealizarea căruia se determină câştigul sau pierderea pentru fiecare dintre ele.
Principalul efect al acestui caracter constă în faptul că întreţinătorul este obligat să presteze întreţinerea indiferent cât de împovărătoare ar deveni ea.
Nu se poate prevala de executarea ei, pentru că şi-a asumat acest lucru la momentul la care a semnat contractul şi nici nu poate renunţa la dreptul transmis ca să scape de întreţinere.
Cititi cu atentie obligatiile intretinatorului din contractul de intretinere si pastrati dovezi , acte , chitante, facturi care dovedesc prestatiile efectuate.

Alte discuții în legătură

Am cumpărat de la soacra mea, cu clauză de întreținere, o casă+teren. acum refuză s-o mai ajut cu bani și mă amenință că mă cheamă în judecată să anulăm contractul. se poate așa ceva? balanconstantin balanconstantin am cumparat de la soacra mea 1000 mp teren pe care se afla si o casa, in contract se specifica faptul ca ma oblig s-o intretit pe timpul vieti si totodata isi ... (vezi toată discuția)
Batrana nu doreste sa o intretin decat in caz de neputiinta biancadet biancadet Voi face un contract de intretinere(notarul mi-a spus ca e cea mai buna varianta) cu o batrana de 84 ani care e intr-o stare f buna pentru varsta ei. Dansa nu ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere ContSters344547 ContSters344547 Buna seara! Va supun atentiei speta urmatoare: A face contract de intretinere cu B(fiul acestuia) in schimbul unui imobil.Contractul s-a facut standard ... (vezi toată discuția)