Buna seara! Va supun atentiei speta urmatoare:
A face contract de intretinere cu B(fiul acestuia) in schimbul unui imobil.Contractul s-a facut standard nu s-a stipulat cu ce data incepe intretinerea dar contractantii s-au inteles verbal ca intretinerea efectiva sa se faca atunci cand A va fi in nevoie adica va cadea la pat si va avea nevoie de B sa-l ajute cu menajul,hrana,medicamente etc. Dupa 2 ani (in care A nu este in nevoie si nu solicita ajutor si intretinere de la nimeni) B. se trezeste ca este chemat in judecata pt rezolutiunea contractului pe motiv ca nu si-a onorat obligatiile asumate prin contract catre A. Cine are sanse de castig si de ce?
Este greu de dat pronosticuri fara consultarea contractului si fara a cunoaste mai multe amanunte despre situatia de fapt.La prima vedere CREDITORUL OBLIGATIEI DE INTRETINERE ARE SANSE DE CASTIG deoarece obligatia ar fi trebuit prestata de la data incheierii contractului .Pt mai multe detalii ar tb sa consultati un avocat.
In lipsa unei clauze expres mentionate, contractul de intretinere isi produce efectele de la momentul incheierii sale prezumandu-se ca acesta este scopul pentru care se incheie, in caz contrar urmând a fi incheiat la momentul ivirii nevoii lui A.
Sunt foarte importante clauzele contractuale prevazute intrucat doar raportat la acestea se poate efectua o aparare efectiva.
Ar fi indicat sa luati legatura cu un avocat care in cadrul unei consultatii juridice, raportat la contract in sine, va indica modalitatea de aparare ce se impune in cauza.
Presupun ca B a primit deja actiunea formulata de A astfel incat este foarte important cum isi formuleaza apararile prin intampinare si avand in vedere ca B este fiul lui A probabil actiunea demarata urmareste si un alt scop ulterior rezolutiunii contractuale.
Intretinerea consta in asigurare hrana, imbracaminte,incaltaminte,menaj ,medicamente si ingrijire in caz de boala si evident inmormantare crestineasca.Contractul nu are nicio clauza referitoare la reziliere sau rezolutiune,la locul unde se face intretinerea,,doar se specifica posibilitatea de a se plati renta viagera la intelegere sau prin instanta.
In fapt A a vrut sa doneze lui B imobilul dar si sa se asigure ca la batranete are pe cineva care sa vada de el cand singur nu se mai descurca. Nu s-a facut donatie pe motiv sa nu fie atacata de celalalt frate a lui B.
Va rog sa ma ajutati( intrucat doresc singur sa fac intampinarea) sa-mi spuneti daca e in avantajul meu sa declar in intampinare ca de fapt e vorba de donatie mascata ,nu de intretinere.Un fel de donatie cu clauza ,asta a fost intentia partilor.
va multumesc si am tot respectul pt cei care prin raspunsul lor dau o mana de ajutor celor care au nevoie Un gest laudabil ,
Este dificil de formulat intampinare fara a se cunoaste datelein mod concret.Celmai bine este sa mergeti la un avocat cu actele si sa va faca intampinarea.Intretinerea se datoreaza de la data incheierea contractului, oricum creditorul obligatiei deintretinere trebuie sa dovedeasca ca, a fost in nevoie, ca facut cunoscut aceasta situatie debitorului obligatiei si ca, acesta nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract.