avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Defaimare si calomnie, incadrare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Defaimare si calomnie, incadrare

Buna ziua dragi avocati forumisti,

Doresc sa aflu niste raspunsuri, daca se poate, inainte de a consulta un avocat, unde se incadreaza defaimarea si calomnia (civil sau penal)?
Mentionez ca este vorba despre un cadru medical ce a avut aparitii in presa cat si pe retelele de socializare (in legatura cu un pacient decedat de etnie rroma), fara voia sa, fara a se cere mai intai de toate un punct de vedere oficial si justificari, atat din partea cadrului medical cat si a spitalului unde lucreaza.
Aparitiile publicistice aduc grave prejudicii de imagine cat si profesionale, starnind indignarea si oprobriul public, ducand la mesaje in sectiunea de comentarii a publicatiei si a retelelor de socializare, de instigare la ura, violenta fizica cat si indemnarea spre decesul cadrului medical.
De asemenea, apartinatorii pacientului decedat (de etnie rroma), instiga la ura, au aparitii in mediul online cu declaratii defaimatoare si calomnioase prin care imputa anumite fapte ce nu tin de realitate, initiaza apeluri telefonice catre spital unde recurg la amenintari cu moartea si violenta fizica chiar asupra tuturor cadrelor medicale ce au fost implicate la ingrijirea pacientului si trateaza acest fapt regretabil in mod pur subiectiv, fara a avea puterea de intelegere ce inseamna un act medical care s-a facut corect de la A la Z.

Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: radunadal , utilizator 08:21, 10 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calomnia și insulta nu mai sunt fapte prevăzute de legea penală.Se poate formula o acțiune civilă prin care se solicită daune morale ..
Va multumesc pentru raspunsul acordat.
La momentul in care se va formula o actiune civila, aceasta va putea fi indreptata catre publicatie, jurnalist (articolul contine nume cadru medical, marturia falsa si calomnioasa a apartinatorilor redata mot-a-mot in publicatie) cat si apartinatorii decedatului?
Buna dimineata , am avut o altercatie cu un vecin , si l-am facut prost si bețiv .Sunt acestea cuvinte calomnioase , ar putea sa-mi faca ceva ? Va mulțumesc .

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Calomnia și insulta nu mai sunt fapte prevăzute de legea penală.Se poate formula o acțiune civilă prin care se solicită daune morale ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012 MagdalenaMariaGrosu MagdalenaMariaGrosu Conform art.73 din CONTRACT-CADRU privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii ... (vezi toată discuția)
Denigrare si refuzarea consultarii Alin_D Alin_D Prezentarea cazului [i]Buna ziua Duminica 9 octombrie 2016 in jurul orei 4 dimineata bunica mea in varsta de 90 de ani se simtea foarte rau, ca urmare mama ... (vezi toată discuția)
Cine elibereaza certificatul de deces? cataflorescu cataflorescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa aflu cine elibereaza certificatul de deces? medicul de familie sau medicul de familie din zona unde se produce decesul ... (vezi toată discuția)