avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In cazul unei relatii de concubinaj, in care de-a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In cazul unei relatii de concubinaj, in care de-a ...

Buna ziua, in cazul unei relatii de concubinaj, in care de-a lungul relatiei se achizitioneaza bunuri, inclusiv si o casa, in cazul unor neintelegeri care duc la despartire:
1. cum se impart bunurile comune?
2. daca o parte doreste separarea si in fapt iar locuinta cumparata ( fiind bunul de cea mai mare valoare ) sa fie vanduta si banii impartiti, dar cealalta parte nu este de acord cu vanzarea locuintei, poate fi obligata in vreun fel acea parte sa fie de acord cu vanzarea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:06, 28 Octombrie 2020
Doar daca ati cumparat casa pe cote parti, adica sunttei ambii proprietari in acte, putetm vorbi de bunuri comune, altfel, casa e a cui ii apare numle in actul de propreitate.
Sa inteleg ca intr-o relatie de concubinaj nu exista bunuri comune, decat daca pe actele de achizitie sunt trecute numele ambelor persoane?

gi-jane2 a scris:

Doar daca ati cumparat casa pe cote parti, adica sunttei ambii proprietari in acte, putetm vorbi de bunuri comune, altfel, casa e a cui ii apare numle in actul de propreitate.

Exact.
Nu exista prezumtia de bunuri comune, ca in cazul casatoriei.
Daca ati cumparat casa pe numele concubinului, e casa lui, nu e supusa partajului.
Daca dovediti ca ati contribuit, aveti un drept de creanta, dar actionati repede ca exista un termen de prescriptie,
Multumesc. Practic, daca nu exista bunuri comune, nu exista partaj...
La a doua intrebare imi puteti da o solutie? In cazul in care casa e cumparata pe numele amandurora.

gi-jane2 a scris:

Exact.
Nu exista prezumtia de bunuri comune, ca in cazul casatoriei.
Daca ati cumparat casa pe numele concubinului, e casa lui, nu e supusa partajului.
Daca dovediti ca ati contribuit, aveti un drept de creanta, dar actionati repede ca exista un termen de prescriptie,

daca e pe numele amandurora , va puteti vinde dvs cota cui vreti, nu depindeti de el.
daca nu gasiti cumparator, va puteti adresa instantei cu cerere de iesire din indiviziune, sa cereti ca daca vrea domnul casa, sa va dea banii pt cota dvs, daca nu, sa se vanda.
Vanduta la licitatie primiti putini bani pe ea. plus ca va costa pana ajungeti acolo, asa ca gasiti cumparator pt cota dvs, desi pretul va fi mult mai mic. , pt ca cine ia, se va judeca cu celalalt.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament bun comun de catre unul dintre proprietari adriana dj adriana dj am fost casatorit 15 ani am divortat in urma cu 5 ani pe perioada casatoriei am cumparat un apartament impreuna cu sotia. din cauza neintelegerilor am ... (vezi toată discuția)
Salutare, se poate divorța în instanță fără să fii reprezentat ... Mihai88ctin Mihai88ctin Salutare, se poate divorța în instanță fără să fii reprezentat de avocat? Se împart bunurile după 3 ani de la căsătorie? Se împart bunurile după 7 ... (vezi toată discuția)
Partaj samsungspica samsungspica Va rog sa ma lamuriti intr-o problema : 1. La partaj cum se face , se calculeaza valoarea bunurilor si se imparte la 2 ,sau dupa calcularea valorii bunurilor ... (vezi toată discuția)