Va rog sa ma lamuriti intr-o problema :
1. La partaj cum se face , se calculeaza valoarea bunurilor si se imparte la 2 ,sau dupa calcularea valorii bunurilor acestea se impart in functie de aportul fiecarei parti pe perioada casatoriei ?
2. Daca bunurile se impart in functie de aportul fiecarei parti , atunci cum se imparte un bun daca unul a avut un salariu mai mare ,iar celalalt pe langa un salariu mai mic a muncit efectiv la constructia unei case care acum trebuie impartita .
Se pleaca de la prezumtia ca sotii au contribuit egal, cine doreste sa rastoarne aceasta prezumtie/ doreste o cota mai mare, va trebui sa probeze ca a contribuit net mai mult.. Asta cu salariul mai mare nu e un motiv dupa parerea mea de a solicita o cota mai mare.
Daca partajul nu se poate face comod in natura, casa se va atribui celui ce-o vrea si il poate despagubi pe celalalat. Daca nu sunt resurse pt despagubire, casa se vinde si se impart banii .
Daca o persoana la momentul parasiri domociliului are un autoturism pe care il plateste in rate si care este pe rol la primarie si trecut in declaratia de avere data la serviciu , acesta va fi trecut la partaj ? Daca pana la efectuarea partajului acesta este instrainat acesta mai poate fi trecut ca bun la partaj partaj ?
Bunul e comun, indiferent pe numele cui e, asa ca intra la partaj.Sotul pe al carui nume e inscris autoturismul , il poate vinde, dar valoarea acestui bun va fi inclusa la partaj de sotul interesat.
Bineinteles ca si datoria aferenta e o datorie comuna, sotul posesor poate vinde masina, poate achita ratele si doar daca ramane ceva va avea de impartit cu fostul sot.
La partaj, autoturismul poate fi cerut de sotul ce-o poseda acum si daca probeaza ca a achitat singur ratele din momentul despartirii in fapt, isi poate despagubi sotia doar in masura in care a contribuit.
Toate astea se lamuresc la partaj, functie de pretentiile celuilalt.
Va rog , ce valoare se va lua in considerare la partaj ,pentru ca, daca se va lua valoarea de vanzare acesta poate fi vandut pe un pret mic pentru ca partea de despagubire sa fie cat mai mica .
Se poate face o expertiza ( cat valoreaza un astfe de autoturism la gradul lui de uzura ), iar cel ce a vandut cu un pret derizoriu, poate fi obligat sa completeze sau, cel interesat poate cere atribuirea autoturismului bun comun in lotul celui care a vandut si atunci nu mai conteaza la cat a vandut.