avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Care e procedura de partaj dupa divort? ( ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Care e procedura de partaj dupa divort? ( casa, masina) ...

Buna ziua! Care e procedura de partaj dupa divort? ( casa, masina) E adevarat ca bunurile se impart in egala masura, nu si daca unul din soti face dovada ca a cheltuit mai mult?
Cel mai recent răspuns: Daniela Olteanu , utilizator 12:22, 10 Noiembrie 2020
ori va înțelegeți la notar, ori prin instanta.in functie de cine demonstrează ca a contribuit mai mult la dobândirea bunurilor.
Exista o prezumtie de contributie egala, dar aceasta poate fi rasturnata, astfel incat partea care demonstreaza ca a contribuit mai mult, va primi proportional cu aceasta contributie!
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conteaza atat aportul fiecărui sot la dobândirea bunurilor comune cat si durata casatoriei, munca in natura a sotiei la contribuția creșterii si educării copiilor etc.
Se poate răsturna de oricare dintre soți prezumția de cotă egală.
Va sfatuiesc sa contactati un avocat caruia sa-i prezentati toate actele si situatia de fapt pentru a va putea sfătui in concret in functie de interesul dvs: menținerea sau răsturnarea prezumtiei de contributie egală.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2020
Avocat Neagu Elena, Avocat
Daca nu este vorba de valori mari este bine sa rezolvați amiabil la notar.
Un proces este destul.de costisitor.
Buna ziua,

Opereaza prezumtia de contributie egala a sotilor, la dobandirea bunurilor comune, insa aceasta prezumtie nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.

Astfel, pot fi determinate cote de contributie diferentiate, ale sotilor, la dobandirea bunurilor comune.

Instanta de judecata va avea in vedere criteriile generale de partajare: sumele de bani investite la plata pretului, sumele de bani investite in vederea achitarii taxelor si a impozitelor aferente, actele de conservare realizate, care au dus la sporirea valorii de circulatie a bunului, actele de administrare realizate, situatia locativa a sotilor(in cazul bunurilor imobile) , activitatea prestata in cadrul gospodariei.

Alte discuții în legătură

Intrebare partaj Dayan22 Dayan22 În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii ... (vezi toată discuția)
Partaj Maruscuta Maruscuta După 5 ani de la căsătorie am devenit proprietari ai apartamentului in care locuiam ca si chiriași. Cu o parte din suma a contribuit socrii mei. Acum dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire valyg valyg La o casa mostenita in timpul casatoriei,in cazul unui divort,sotia ce drepturi are? (vezi toată discuția)