În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii soți sunt co-proprietari. Menționez că pe aceasta proprietate am construit o casă din fonduri comune, sotia muncind în străinătate iar eu muncind în țară. Reprezintă faptul că soția a adus mai mulți bani în acest proiect un impediment ca aceasta proprietate să se împartă egal? Menționez că și eu ca soț m.am implicat în realizarea ei cu credite, salariu, timp si bani alocați.
Bunurile dobandite de soti, sunt , in genere, comune ( proprietate devalmasa, avem in vedere regimul comunitatii legale, nu cel al separatiei de bunuri sau al comunitatii conventionale ).
Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata o cota -parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate ( aceasta urmand a fi determinata prin partaj, judiciar sau conventional ).
In cazul sotilor, functioneaza o prezumtie de contributie egala, la dobandirea de bunuri.
Totusi, aceasta prezumtie nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.
Asadar, instanta de judecata, retinand contributia financiara la dobandirea de bunuri, a sotilor, poate stabili cote diferentiate, retinand un aport financiar diferit, diferentiat.
Instanta de judecata are in vedere sumele de bani investite pentru edificarea constructiei, situatia locativa a sotilor, minorii(carui parinte ii sunt incredintati, avand locuinta stabilita la acestia ), actele de administrare si conservare efectuate, sumele de bani investite la plata taxelor si impozitelor.
Partaj
Maruscuta
După 5 ani de la căsătorie am devenit proprietari ai apartamentului in care locuiam ca si chiriași. Cu o parte din suma a contribuit socrii mei. Acum dupa ... (vezi toată discuția)