avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebare partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebare partaj

În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii soți sunt co-proprietari. Menționez că pe aceasta proprietate am construit o casă din fonduri comune, sotia muncind în străinătate iar eu muncind în țară. Reprezintă faptul că soția a adus mai mulți bani în acest proiect un impediment ca aceasta proprietate să se împartă egal? Menționez că și eu ca soț m.am implicat în realizarea ei cu credite, salariu, timp si bani alocați.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:19, 22 Noiembrie 2018
V-aţi dat singur răspunsul.Partea dvs. materială este suplimentată de contribuţia în natură:timp, muncă, supraveghere, întreţinere imobil.
Bunurile dobandite de soti, sunt , in genere, comune ( proprietate devalmasa, avem in vedere regimul comunitatii legale, nu cel al separatiei de bunuri sau al comunitatii conventionale ).

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata o cota -parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate ( aceasta urmand a fi determinata prin partaj, judiciar sau conventional ).

In cazul sotilor, functioneaza o prezumtie de contributie egala, la dobandirea de bunuri.

Totusi, aceasta prezumtie nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.

Asadar, instanta de judecata, retinand contributia financiara la dobandirea de bunuri, a sotilor, poate stabili cote diferentiate, retinand un aport financiar diferit, diferentiat.


Instanta de judecata are in vedere sumele de bani investite pentru edificarea constructiei, situatia locativa a sotilor, minorii(carui parinte ii sunt incredintati, avand locuinta stabilita la acestia ), actele de administrare si conservare efectuate, sumele de bani investite la plata taxelor si impozitelor.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Maruscuta Maruscuta După 5 ani de la căsătorie am devenit proprietari ai apartamentului in care locuiam ca si chiriași. Cu o parte din suma a contribuit socrii mei. Acum dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire valyg valyg La o casa mostenita in timpul casatoriei,in cazul unui divort,sotia ce drepturi are? (vezi toată discuția)
Schimbare cote proprietate marina49 marina49 In timpul casatoriei am vandut un apartament proprietate personala ce il detineam dinainte de casatorie. Am mai pus langa banii incasati o suma egala cu cea ... (vezi toată discuția)