avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... creanta catre institutie nebancara
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

creanta catre institutie nebancara

O institutie nebancara acorda un credit pentru nevoi personale unei persoane fizice in cuantum de 6.000 lei. Timp de 11 luni imprumutatul isi achita ratele scadente la termen, dar dupa aceea intra in incapacitate de plata. Dupa o perioada de timp acesta primeste o copie de pe somatie pv titlu executor prin care i se aduce la cunostinta ca trebuie sa achite suma de, atentie...12.431,76 lei reprezentand debit restant, taxe judiciare si cheltuieli de executare. In contractul de creditare se prevede la un punct ca "in cazul rambursarii anticipate a obligatiilor de plata, Imprumutatul are dreptul la o reducere echitabila a costului creditului, reprezentand 30% din valoarea dobanzii ramase de achitat.." Debitorul apreciaza ca suma solicitata de creditor nu este corecta si incalca prevederile Legii nr.58/1998 si doreste sa conteste executarea silita din acest motiv, urmand sa achite diferenta pana la concurenta sumei imprumutate, adica 6.000 lei plus dobanda si penalitatile aferente.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 01:59, 26 Decembrie 2009
Ce legatura are clauza privind rambursarea anticipata cu situatia de fata? Inteleg ca aici nu s-a mai platit, deci nu se pune problema obtinerii unor facilitati pentru rambursarea anticipata.

Daca doriti sa faceti contestatie la executare, indicat ar fi sa va grabiti sa nu ratati termenul de 15 zile de la primirea somatiei.

Din nefericire, e posibil ca suma sa fie corecta. Cheltuielile de executare sunt FOARTE MARI. Debit restant plus dobanzi si penalitati plus cheltuielile de executare...nu m-ar mira sa ajunga la suma despre care vorbiti.
Oricum, chiar in cazul admiterii unei contestatii la executare, am serioase indoieli ca veti scapa de cheltuielile de executare. Odata ajuns in aceasta faza, va trebui sa suportati si cheltuielile de executare pe care creditorul deja le-a facut. Cel mult puteti obtine o recalculare a debitului plus dobanzi/penalitati) daca acesta a fost gresit calculat, dar nu veti putea scapa de cheltuielile de executare. Evaluati-va corect sansele si vedeti daca merita.

Si atentie!! Lg. 58/1998 este ABROGATA de OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
Cheltuielile de executare impreuna cu taxele judiciare insumeaza 1185,45 lei, deci diferenta este11246,31 lei!
Puteti solicita un extras si va lamuriti ce reprezinta suma. Mai mult decat sigur suma este dobanda care s-a acumulat . In majoritatea contractelor sunt cuprinse clauze care permit majorarea dobanzii in caz de neplata- acele dobanzi majorate sau penalizatoare, care uneori pot fi si 30%.
Oricum legea pe care o invocati, pe langa faptul ca este abrogata, nu este cea reglementa activitatea IFN-urilor.

Ar fi util, pentru alte persone aflate in aceeasi situatie cu a d-voastra, sa postati sentinta instantei daca o sa castigati acest litigiu, in conditiile invocate.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
Narcizaa, utilizator
Nu-mi revine mie obligatia de a solicita acel extras de cont. Obligatia ii revenea creditorului care trebuia sa ma informeze despre acea suma, cauza care a condus la marimrea ei.
Sunteti intr-o executare silita. Nu va ajuta cu nimic aceasta atitudine daca doriti sa va rezolvati problema. Si bine ar fi sa recititi contractul de imprumut semnat initial. E posibil ca si colega sa aiba dreptate...cine stie ce clauze aveti in el!!. Daca veti sta si veti astepta sa va "informeze" creditorul, e posibil ca el sa considere ca dvs. va cunoasteti contractul si la ce anume v-ati obligat. Si sa va execute pur si simplu.

Alte discuții în legătură

Ajutor disperat pentru solutionarea unei executari RAISA76 RAISA76 Buna ziua! Am si eu o mare nelamurire si consider ca in cazul meu s-a facut un mare abuz. in anul 2006,am facut o descoperire de card in valoare de 1700,si ... (vezi toată discuția)
Executare MihaiCL MihaiCL Buna ziua. Intr un dosar de incuviintare executare silita s a dat urmatoarea solutie de catre judecatorie. Admite cererea formulată de Biroul Executorului ... (vezi toată discuția)
Calcul dobanda dupa incuviintare executare silita. MihaiCL MihaiCL Buna ziua. Intr un dosar de incuviintare executare silita s a dat urmatoarea solutie. Solutie: Admite cererea formulată de Biroul Executorului Judecătoresc ... (vezi toată discuția)