avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare indemnizatie crestere copil ulterior ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare indemnizatie crestere copil ulterior concediului fara plata

Buna seara,

Vin catre dumneavoastra cu rugamintea de a ma lamuri in ceea ce priveste urmatoarea situatie:

In conditiile in care voi intra in prenatal luna urmatoare (in data de 14 dec ) iar pana la acea data voi lua concediu fara plata incepanad cu data de 16 a acestei luni, mai pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

In speta , in luna noi voi avea concediu medical incepand cu 02 noi pana pe 13 , ulterior , pana la sfarsitul lunii, zilele lucratoare le voi trece in concediu fara plata.

In luna dec , incepand cu 02 ale lunii voi lua concediu fara plata pana la data de 14 , cand pot intra in prenatal.

Este in regula aceasta varianta? Cat de tare ma poate afecta acest concediu fara plata in vederea acordarii indemnizatiei de crestere a copilului?

Va multumesc pentru eventualele raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 4 Noiembrie 2020
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
Buna seara!

Va multumesc pentru raspuns insa va rog sa-mi confirmati daca am inteles intocmai cele transmise:

Intrucat in cele 2 luni in care voi lua si CFP voi benefecia de venituri rezultate din concediu medical (luna noi) respectiv , concediu maternitate (luna dec) , astfel ca, conform celor transmise de catre dumneavoastra, rezulta ca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in conditiile date?

Cele cateva zile de concediu fara plata ,nedepasind jumatate din zilele lucratoare in aceste 2 luni, nu reprezinta un impediment in acordare ICC,corect?

Mentionez ca , in ultimii 2 ani de zile au fost realizate venituri din salarii fara intrerupere.

Va multumesc inca odata pentru lamuriri!

Cornel Vasile a scris:

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

Ati inteles corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ALEXANDRANICOLETA ALEXANDRANICOLETA Buna ziua! Dupa terminarea prenatalului, am inteles ca daca platesc cartea de munca 2 luni mai pot beneficia de indemnizatie inca un an? Cum se procedeaza (vezi toată discuția)
Buna ziua! - plata taxe gravide Ctistina Ctistina Pot sa imi platesc singura taxele pentru a putea primi prenatal sidaca maternitate avand in vedere ca nu muncesc!!va multumesc! (vezi toată discuția)
Plata concediul de crestere al copilului in caz de concediere Bianca.laura90 Bianca.laura90 Buna seara, As vrea sa stiu daca am dreptul la concediul prenatal, respectiv concediul de crestere al copilului in cazul in care am fost concediata pe motiv ... (vezi toată discuția)