Va ofer cateva indicatii pentru situatia unui eventual divort.
----------------------------------------------------------------------------------------
Desfacerea casatoriei prin divort
Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca, la cererea unuia dintre soti, atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
In Romania, in prezent, dispozitiile de drept material privind divortul sunt stipulate in Codul Familiei - art. 37 - 44 C. fam., iar cele de drept procesual in Codul de procedura civila - art. 607 - 619 C.p.c. -.
Potrivit dispozitiilor in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort si anume:
• divortul amiabil, prin consimtamant mutual
• divortul din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila
• Divortul prin acord
Pentru pronuntarea divortului prin consimtamant mutual (acord), trebuie indeplinite doua conditii cumulativ:
• sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei pana la data sesizarii instantei
• sa nu existe minori din casatorie
In acest caz, instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei.
Divortul din motive temeinice
Pentru pronuntarea divortului din motive temeinice - motive de divort, instanta trebuie sa constate, cf. art. 38 alin. 1 C. fam, existenta a trei elemente:
• existenta motivelor temeinice
• existenta raporturilor dintre soti grav vatamate
• imposibilitatea continuarii casatoriei
Prin urmare, instanta nu trebuie sa constate numai culpa sotilor ci si ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Divortul nu este considerat o sanctiune pentru sotul vinovat, mai mult decat atat, culpa exclusiva a sotului reclamant la divort, a fost apreciata in practica judiciara ca neindestulatoare pentru desfacerea casatoriei.
In timpul divortului, cei doi soti hotaraesc daca acela dintre ei care si-a schimbat numele de familie, si-l va pastra si dupa divort, sau va reveni la numele avut anterior. Exista, insa si motive intemeiate (sotul care si-a schimbat numele este deja cunoscut cu acest nume intr-un domeniu - numele unui cantaret, numele unui avocat, numele unui notar), numele se poate pastra chiar in lipsa unei acord intre soti.
Unde se judeca divortul. Unde se depun actele de divort
In ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.
Regula este ca instanta competenta teritoriala sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.
Inainte de a lua decizia initierii unui divort, analizati cu mare atentie si calm situatia in care va aflati. Decizia asupra unui divort nu trebuie luata niciodata in graba, la suparare. Nu uitati faptul ca, conform Codului Familiei, familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti, in relatiile dintre soti, precum si in exercitiul drepturilor fata de copii, barbatul si femeia avand drepturi egale.
Priviti divortul mai ales ca pe o cale de a rezolva probleme majore in viata dumneavoastra, generate de casatoria in care va aflati.
Daca, dupa o analiza suficienta a situatiei dumneavoastra considerati ca divortul este singura cale de a obtine o stare de normalitate, si nu una de a obtine o razbunare, un avantaj material, atunci puteti incepe demersurile privind obtinerea divortului.
Odata luata decizia inceperii divortului, cautati intotdeauna sa ajungeti la un acord cu sotul/sotia dumneavoastra in ceea ce priveste cat mai multe aspecte: realizarea divortului, custodia copilului(ilor) - incredintarea minorilor, impartirea bunurilor comune, alte aspecte. Obtinerea acestui acord duce la evitarea cresterii efectelor traumatizante inerente divortului precum si a multor discutii in contradictoriu purtate in sedinta publica.
Daca acordul nu poate fi obtinut, este extrem de indicat sa fiti asistat(a) de un avocat, incredintarea copiilor precum si partajarea aducand in timpul procesului o serie de elemente complexe, in conditiile in care partile nu se inteleg.
Motive divort
Motive divort - cand sunt necesare
Asa cum statueaza Codul Familiei, in Romania statul ocroteste casatoria si familia. Casatoria, insa, se poate desface prin divort, tot conform Codului Familiei, divortul pronuntandu-se doar de catre instanta competenta, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Totusi Codul Familiei prevede o cale de a divorta, exceptandu-se demonstrarea unor motive temeinice de divort: Divort prin acord, dar aceasta cale simplificata de divort se poate aplica doar celor care au implinit cel putin 1 an de la data casatoriei (a), nu au copii minori din casatorie (b) si se inteleg cu privire la divort (c).
Pentru toate celelalte cazuri insa, cand cel putin una dintre conditiile (a) - (c) de mai sus nu este indeplinita, pentru a obtine divortul, este necesar sa se dovedeasca motive de divort.
Cum stim ca exista motive de divort
Trebuie inteles ca, pentru pronuntarea divortului, pe parcursul procesului de divort, este necesar ca judecatorul sa se convinga ca relatiile dintre cei doi sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
De multe ori se poate intampla ca instanta sa acorde chiar un nou termen de 1-2 luni, permitandu-le celor doi soti sa incerce o impacare, sa isi revizuiasca relatia si sentimentele. Scopul principal al solicitariii dovedirii motivelor de divort este acela de a limita cat mai mult pronuntarea unor divorturi in situatia cand cei doi isi mai pot reface usor casnicia.
Intre motivele de divort, se pot mentiona, doar pentru exemplificare, de la caz la caz acestea putand sa nu constituie motive de divort sau sa existe si multe altele, in plus:
• violenta verbala sau fizica exercitata asupra unui dintre soti
• lipsa unor relatii specifice familiei
• separarea celor doi
• relatii cu alte persoane
• alte motive
Evident ca fiecare caz este diferit, asa cum fiecare persoana are propriul caracter. Nu se poate furniza o lista completa a motivelor de divort ce se pot invoca. In unele procese conteaza anumite aspecte legate de casnicie, in altele aceste aspecte nu conteaza.
Cei doi soti nu sunt obligati prin lege sa fie asistati de un avocat pe parcursul procesului de divort. iRedactarea corecta a cererii de divort, precum si dovedirea existentei motivelor de divort reprezinta insa conditii esentiale in acest tip de proces. Riscul neindeplinirii acestor conditii este acela ca cererea sa fie respinsa, o alta putandu-se introduce doar prin indicarea ALTOR motive.
Motive de divort - aspecte importante
Daca, pe parcursul procesului, nu se va dovedi ca exista motive de divort, cererea va putea fi respinsa.
Dovedirea motivelor de divort va fi mult mai usoara, procedura putand fi simplificata in acest sens, daca cei doi soti se inteleg cu privire la realizarea divortului.
Este posibil sa fie necesara prezenta unor martori la un termen al procesului, pentru soti.
Pentru eventualitatea unei asistente juridice(avocat) va puteti adresa baroului de avocati prin cerere formulata pentru reducerea taxei /onorariu (daca aveti venituri reduse).
Va doresc succes !
Va puteti apara si singura in instanta de judecata .
cu stima,
rodica_post