avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... sunt sporuri cu caracter permanent sau nu?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

sunt sporuri cu caracter permanent sau nu?

am fost cadru sanitar,untr-un centru de plasament timp de aproximativ 29 ani,după 1990 am obţinut sporuri care de fapt ne tineau de acel loc de mucă prin avantajul financiar pe care-l aveam,toate aceste sporuri sunt trecute in cartea de muncă şi exemplificate prin mai multe adeverinţe eliberate de la locul de muncă (spun adeverinţe ,pentru că de căte ori găseam căte un act normativ pe internet în baza căruia s-a dat acel spor mai mergeam la fostul loc de muncă să specifice acel act normativ de exemplu:sămbăta si duminica şi sărbători legale eram plătită 100% -hotararea nr.1281din 08 .12. 1990 privind salarizarea personalui din unităţile sanitare pentru munca prestată în zilele de repaus şi sărbători legale:sporul de pediatrie,spor pentru munca desfăşurată în trei schimburi,H.G..307/1991modificată cu H.g.281/17.06.1993 privind salarizarea personalului bugetar,legea 154/1998privind salarizarea personalului bugetar plus contractele de muncă individuale ,repet toate acestea sunt ntrecute şi în cartea de muncă .Îtrebarea este toate cele enumerate de mine intră în sensul legii 49/1992?
Dati-ne mai multe detalii despre ce va intereseaza, pentru ca Legea 49/1992 este abrogata din 2000.

Mă intereseaza dacă sporul de pediatrie ,sporul de tură si sămbăta.duminica şi sărbători legale actul normativ l-am precizat în mesajul anterior face obiectul legii 49/1992
Legea 49/1992 mentioneaza la art. 10 "alte sporuri cu caracter permanent prevazute de contractul individual de munca, potrivit legii", dar prin Nota Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale privind sporurile care au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 şi care vor fi utilizate la determinarea punctajelor medii anuale în cadrul procesului de evaluare a pensiilor în vederea recalculării este prevazut la cap. III faptul ca sunt incluse in sporurile cu caracter permanent in conformitate cu prevederile Legii 49/1992 si "alte sporuri cu caracter permanent prevăzute de legislaţia specifică fiecărui domeniu de activitate sau prevăzute în contractele colective şi individuale de muncă" .
Din acest punct de vedere, sporurile prevazute de HG 281/93 art. 11 alin (2) - munca in trei ture, art. 8 lit. b - pediatrie, art. 10 - sambata/dum.+sarbatori legale sunt in conformitate cu Legea 49/1992.
Nimeni nu a raspuns mesajului meu,şi totusi eu revin cu unele lamuriri in ceea ce priveste continutul acelui mesaj ,e adevarat cam incalcit in ceea ce priveste raspunsunsul.
Sunt una din acei 80% de pensionari cu pensii sub 1000 ron si orce zecimala castigata la punctul de pensie inseamna cativa lei in plus cat sa-mi iau o parte din medicamente .
I.
In O.U.G. nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat se precizeaza: .
Punctul 25. Indemnizaţiile şi alte plăţi pentru activităţi prestate în afara obligaţiilor funcţiei de bază şi care nu fac parte din retribuţie (pag.130 din Legea nr.57/1974, Capitolul - Ocrotirea sănătăţii), după cum urmează:
2. Personalul sanitar care suplineşte personalul aflat în concediu (de boală, de naştere, de studii) sau în alte situaţii similare cu retribuţia tarifară orară
VI. Adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri vor cuprinde adresa unităţii;
perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat;
Am înlocuit colegele care se aflau in concediu de naştere (pentru o norma eram 4 trebuia să respectăm codul muncii)
Acest lucru l-am aflat de pe internet când a apărut legea cu sporurile de noapte şi am cerut să-mi scoată si aceste sume. Personalul de la relaţii cu publicul spune ca până în 1989 se i-a în calcul numai norma întreagă.
Nu am găsit nicăieri că această ordonanţă se aplică numai la cei care s-au pensionat după vechea lege si că nu se poate aplica si la revizuirea punctului de pensie la cei care s-au pensionat cu legea 19/2000,a trebuit sa treacă 6 ani ca sa de-a o lege pentru sporurile de noapte,câţi ani vor mai trece ca domnii guvernanţi să facă legi drepte şi să nu dezavantajeze sau avantajeze pe nimeni ?
II,
Sumele plătite pentru sâmbăta ,duminica,şi sărbători legale şi religioase dacă în adeverinţe sunt trecute actele normative în baza cărora s-au plătit ar trebui recunoscute de Casa de pensii sau nu? Ce şanse aş avea daca aş contesta în instanţă? Mai trei zile pana expiră termenul de contestaţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie Lungu Constantin Lungu Constantin Pentru perioada inainte de 01.04.2001 orele festive platite 100% vor intra la calculul indemnizatiei pentru pensie ? Va trebui sa prezint adeverinta in acest ... (vezi toată discuția)
Adeverinta zile festive dali_c dali_c Buna ziua, Se pot elibera adeverinte pentru cei care au lucrat in zile festive pentru pensie? (vezi toată discuția)
Lege spor vechime laurariz laurariz care este legea care stabileste cu exactitate cuantumul pentru sporul de vechime in munca a salariatilor? multumesc (vezi toată discuția)