Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copilului nu este conditionata de vechimea in munca a persoanei respective sau de anumita perioada de timp lucrata la un angajator.
"Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinţi, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani înscrişi într-o unitate de învăţământ sau într-o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară.
Zilele libere se acordă la solicitarea părintelui, printr-o cerere care trebuie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului de naştere al copilului sau a documentului care atestă calitatea de părinte în conformitate cu definiţia prevăzută de ordonanţă precum şi, dacă e cazul, o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap a copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani.
Declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte va conţine elemente din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit OUG 147/2020 şi nu se află în una din următoarele situaţii: are contractul de muncă suspendat pentru întreruperea temporara a activităţii angajatorului (în condiţiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii), este în concediul de creştere a copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere, se află în concediu de odihnă/concediu fără plată sau nu realizează venituri supuse impozitului pe venit."
[ link extern ]