avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Datorie impozit pe venit ca angajat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Datorie impozit pe venit ca angajat

Buna ziua,

In urma unei vizite la ANAF Sector 3 am aflat ca apar in sistem cu o datorie de peste 6000 de lei, reprezentand impozit pe venit din primul an de munca la compania pentru care lucrez de aproximativ 5 ani, ca angajat cu contract individual de munca. Aceasta datorie apare si online pe ghiseul.ro, fara a fi avut popriri sau notificari in aceasta perioada. La ANAF mi s-a spus ca ei au facut un transfer de date pe o noua aplicatie in care nu figurez cu nici o datorie, dar ca lucreaza si pe cea veche, in care apare datoria.
Mi s-a spus ca trebuie sa fac o cerere de mana in care sa mentionez ca vreau sa mi se transfere datele de pe o aplicatie pe cea noua, iar in urma procesarii acesteia va disparea si datoria din sistem.
Am intrebat compania la care lucrez despre aceasta datorie si astept un raspuns de la departamentul financiar/juridic, dar as vrea sa stiu daca sunt implicatii legale in cazul in care as alege solutia simpla si as depune cererea solicitata pentru a face ipotetica datorie sa dispara.
De asemenea, exista o adeverinta cu valoare legala pe care o pot cere de la ANAF in care sa se mentioneze clar ca nu am nici o datorie catre stat?
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2020
VA203, utilizator
Cel mai recent răspuns: VA203 , utilizator 12:42, 19 Noiembrie 2020
Ca si salariat cu CIM la un angajator persoana juridica romana, nu puteti sa aveti datorii la ANAF pt impozit pe veniturile din salarii, eventual poate sa aiba societatea unde lucrati/ati lucrat. Impozitul pe veniturile din salarii se retine de la salariati de catre societate si aceasta il vireaza la ANAF.

Angajatorul d-voastra este persoana juridica straina?
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Da, angajatorul este persoana juridica straina. Aceasta datorie mi-a fost comunicata verbal si am primit si o foaie cu "Situatia analitica debite plati solduri" reprezentand Impozit pe venituri din salarii/Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.
De asemenea, exista o adeverinta cu valoare legala pe care o pot cere de la ANAF in care sa se mentioneze clar ca nu am nici o datorie catre stat?


Da, certificatul de atestare fiscala. Doar ca pana la 25.12.2020 obligatia fiscala de la ANAF, daca ar exista, nu e considerata restanta si deci nu va aparea din acest motiv in certificatul de atestare fiscala.

Din moment ce nu ati fost somat pana acum, fiind de 5 ani acea suma, nu ar trebui sa mai faceti nimic, ANAF confirmandu-va ca este o eroare.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc frumos pentru raspuns! Voi merge sa completez cererea pentru a obtine certificatul de atestare fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de eliberare certificat de atestare fiscala pentru persoane juridice - model nou 2011 Valentin_buzau Valentin_buzau [b]Cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala (OMFP 2014/2011) [/b] Pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscala, contribuabilii ... (vezi toată discuția)
Plata impozit venit 2019 xman_ghio xman_ghio Buna seara, Ma puteti ajuta cu indicatii despre cum sa platesc online impozitul pe venit? Am depus DU online si mi-am facut cont pe ghiseul.ro, dar acolo nu ... (vezi toată discuția)
Poprire americanux americanux Buna ziua...am un document de atestare fiscala de la ANAF (prin Spatiul Virtual) in care apar cu zero datorii la stat....acum la munca a venit o cerere de ... (vezi toată discuția)